Αρσάκεια Ιωαννίνων
Τα νήπια τού τμήματος Ν.1 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα τής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών και αντικειμένων, αποφάσισαν μαζί με τη νηπιαγωγό τους κ. Αλεξάνδρα Λύκαρη να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Στέλνω μήνυμα, αναλαμβάνω δράση… μειώνω τα απορρίμματα, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω στο σχολείο μου, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου!», που διοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας τής Φύσης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.
Καθώς τα Χριστούγεννα πλησίαζαν βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν πράξη όσα συζητούσαν θεωρητικά. Να χρησιμοποιήσουν δηλαδή υλικά τα οποία θεωρούμε ότι είναι άχρηστα για να φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια. Με τη σκέψη ότι δεν χρειάζονται εντυπωσιακά υλικά αλλά φαντασία και δημιουργικότητα, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες. Άρχισαν να καταφθάνουν στην τάξη καπάκια, πλαστικά ποτηράκια, δαχτυλίδια αναψυκτικών, υφάσματα, παλιά cd, φελλοί και πολλά άλλα. Η τάξη στολίστηκε χριστουγεννιάτικα και μετατράπηκε σε ένα εργαστήριο στολιδιών. Βοηθοί σε αυτή τη διαδικασία θα ήταν οι γονείς των νηπίων, οι οποίοι κλήθηκαν να συναρμολογήσουν μαζί τους τα στολίδια.
Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 η τάξη γέμισε χαμόγελα, παιδιά, γονείς, ευχές, τραγούδια και κατασκευές. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με τους γονείς, οι οικογένειες μεταξύ τους και όλοι μαζί πέρασαν ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό φτιάχνοντας στολίδια για το σπίτι τους. Τέλος, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αντάλλαξαν ευχές για τον καινούργιο χρόνο και αποχώρισαν με την υπόσχεση να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής.