Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τής εξειδικευμένης δραστηριότητας τής Ελληνικής Παράδοσης, τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού από τις 13 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2017 συζήτησαν για το γαϊτανάκι με την υπεύθυνη νηπιαγωγό τού μαθήματος κ. Έφη Μπογάτσα. Αφού έμαθαν για το έθιμο, χόρεψαν τον ξεχωριστό αυτό χορό.
Το γαϊτανάκι, με καταγωγή από τους πρόσφυγες τού Πόντου και τής Μικράς Ασίας, πέρασε στην Ελλάδα ως χορός που δένει απόλυτα με το κέφι και το χρώμα τής Αποκριάς. Αποτελεί υποκοριστικό τής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει λωρίδα ή κορδέλα. Για να στηθεί το γαϊτανάκι χρειάζονταν 13 χορευτές. Ο ένας έπρεπε να κρατά τον στύλο, το ξύλινο κοντάρι από το οποίο ξεκινούσαν δώδεκα μακριές και χρωματιστές κορδέλες, τα «γαϊτάνια». Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούσαν από ένα γαϊτάνι. Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο οι χορευτές εναλλάσσονται με το ταίρι τους και, καθώς γυρίζουν, πλέκουν τα γαϊτάνια δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Μόλις τυλίξουν όλα τα γαϊτάνια, οι χορευτές αλλάζουν φορά, ώστε να ξετυλίξουν τα γαϊτάνια και να σημάνει έτσι το τέλος τού χορού.
Οι δώδεκα κορδέλες λένε ότι συμβολίζουν τούς δώδεκα μήνες τού χρόνου που εναλλάσσονται ή τις Ώρες, τις μυθικές θεότητες τού χρόνου. Ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο τής ζωής, την εναλλαγή των εποχών, τη μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο και από τη λύπη στη χαρά.
Οι Απόκριες έχουν ταυτιστεί με το γαϊτανάκι και μαζί συνδυάζονται με την αναζωογόνηση, τον ερχομό τής Άνοιξης και το ξύπνημα τής φύσης.