Αρσάκεια Ιωαννίνων
Το διάστημα από τις 23 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου 2017 τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, μαζί με την υπεύθυνη τής Μουσειακής Αγωγής κ. Έφη Μπογάτσα, έμαθαν για τα παλιά παιχνίδια τής γιαγιάς και τού παππού.
Με την πολύτιμη βοήθεια τής μουσειοσκευής «Παλιά λαϊκά παιχνίδια», τού Μουσείου Μπενάκη, τα παιδιά ανακάλυψαν τα παιχνίδια τού παρελθόντος, έμαθαν πώς φτιάχνονταν και πώς παίζονταν. Ακολουθώντας τους κανόνες τού μουσείου, πρόσεξαν τα εκθέματα και τα κράτησαν στα χέρια τους φορώντας πάντα τα ειδικά γάντια. Αφού είδαν όλα τα εκθέματα, μίλησαν για το αγαπημένο τους και, τέλος, τα αποχαιρέτησαν, ώστε να επιστρέψουν στο μουσείο!
Ο όρος «μουσειοσκευή» ή «μουσειοβαλίτσα» σημαίνει μικρές βαλίτσες που περιέχουν ενημερωτικό υλικό αφιερωμένο σε διάφορα θέματα για επεξεργασία στον χώρο τού σχολείου. Το ενημερωτικό-εποπτικό υλικό ποικίλει ανάλογα με το θέμα και μπορεί να αποτελείται από σχετικά αντικείμενα, βιβλία, διαφάνειες, οπτικοακουστικό υλικό και παιχνίδια. Τα κινητά αυτά προγράμματα βοηθούν τα παιδιά να ασχοληθούν διεξοδικά με θέματα τού παρελθόντος, ειδικά όταν η μετακίνηση των παιδιών στο μουσείο δεν είναι εφικτή.