Αρσάκεια Ιωαννίνων
Μια από τις θεματικές ενότητες που επεξεργάστηκαν τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, στο πλαίσιο τής εξειδικευμένης δραστηριότητας τής Ελληνικής Παράδοσης, ήταν η ενότητα με τίτλο «Γνωριμία με τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές».
Τα παιδιά -με τη βοήθεια τής υπεύθυνης νηπιαγωγού κ. Έφης Μπογάτσα- είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά από τη Σαμοθράκη αλλά και την ανδρική παραδοσιακή φορεσιά από την Πελοπόννησο.
Τα παιδιά τις παρατήρησαν, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο φοριούνται τα μέρη τής κάθε φορεσιάς και, τέλος, τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους φορώντας τις.
Οι παραδοσιακές φορεσιές εξέφραζαν τις αισθητικές αντιλήψεις κάθε εποχής και τόπου και αποτελούν μεγάλο κομμάτι τού ελληνικού πολιτισμού και τής λαογραφίας, καθώς στο πέρασμα των χρόνων τροποποιούντο ανάλογα με τις πολιτισμικές αλλαγές.
Επίσης ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων κυρίαρχων ομάδων, οι οποίες διαμόρφωναν την αισθητική και τη "μόδα" τής εποχής.
Οι τοπικές ενδυμασίες μορφοποιούνταν ανάλογα και με τα τοπικά υλικά και το εμπόριο που άνθιζε σε κάθε περιοχή, αλλά ποικίλλουν και λόγω κλιματολογικών διαφορών από τόπο σε τόπο.
Έτσι, στις βόρειες πόλεις και χωριά τής Ελλάδας οι φορεσιές συνήθως είναι ραμμένες από μάλλινα υφάσματα σε σκούρα χρώματα, ενώ οι νησιώτικες είναι ραμμένες με πιο ανάλαφρα υφάσματα και σε πιο έντονα χρώματα.