Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού επισκέφθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά τον λαχανόκηπο τού Νηπιαγωγείου, όπου το χώμα ήταν αφράτο και έτοιμο να υποδεχτεί  μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών...

Οι μαθητές νωρίτερα στις τάξεις τους είχαν συζητήσει με τις νηπιαγωγούς τους για τη διαδικασία τού φυτέματος, τη φροντίδα που θα χρειαστούν τα λαχανικά τους, αλλά και τα επονομαζόμενα ιπποκράτεια φυτά, δηλαδή τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης για θεραπευτικούς σκοπούς, και που θεωρούνται μέχρι και στις ημέρες μας θεραπευτικά. Κάποια από τα φυτά αυτά είχαν την ευκαιρία να φυτεύουν και οι μικροί κηπουροί τού Νηπιαγωγείου.


Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια των κηπουρών τού Σχολείου, τα νήπια φύτευσαν στον λαχανόκηπο λάχανο, μαρούλι, κρεμμύδι, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό και άνηθο, και υποσχέθηκαν να φροντίζουν την ανάπτυξη των φυτών τους μέχρι την Άνοιξη, που θα έρθει η ώρα τής συγκομιδής.

Να σημειωθεί εδώ ότι κάθε σχολικό έτος το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού συμμετέχει σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Έτσι, η συγκεκριμένη δράση, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια τής εφετινής χρονιάς, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολική Αυλή» τού διεθνούς δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» τής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας τής Φύσης, αλλά και στις δράσεις τού Νηπιαγωγείου σχετικά με τους "17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης" που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη ως προϋπόθεση ώστε να υλοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας μέχρι το 2030.
ΟΙ δράσεις τού Νηπιαγωγείου αφορούν, συγκεκριμένα, στον 11ο στόχο για τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τη μείωση τού δυσμενούς περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων.

Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού το 2018 εντάχθηκε επίσημα στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet), καθώς και στο δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους τού QNF SDGs School Club (Sustainable Development Goals School Club).