Αρσάκεια Ιωαννίνων

Για τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού κάθε ημέρα τής πρώτης εβδομάδας, μετά την επιστροφή τους στο Νηπιαγωγείο την καινούργια χρονιά, ήταν και μια έκπληξη!

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 όλα τα τμήματα των νηπίων επισκέφθηκαν τον λαχανόκηπο τού Νηπιαγωγείου με τις νηπιαγωγούς τους, ενημερώθηκαν για τα λαχανικά που είχαν φυτευτεί από τους κηπουρούς τού Σχολείου κατά την απουσία τους, και είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς πρέπει να τα περιποιούνται μέχρι να μεγαλώσουν και να έρθει η ημέρα τής συγκομιδής τους. 

Τα παιδιά φύτευσαν κρεμμύδια αλλά και σκόρδα, για το γούρι... 

Οι μικροί κηπουροί επεξεργάστηκαν και άγγιξαν τα λαχανικά και τους βολβούς που φύτευσαν, ενθουσιάστηκαν με το μικρό τους κατόρθωμα και υποσχέθηκαν υπεύθυνα να επισκέπτονται τον λαχανόκηπο πολύ συχνά, ώστε να παρακολουθούν την πορεία τής ανάπτυξης των λαχανικών τους.

Κάθε σχολικό έτος το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού συμμετέχει σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Έτσι, η συγκεκριμένη δράση, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια τής εφετινής χρονιάς, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολική Αυλή» τού διεθνούς δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» τής Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας τής Φύσης, αλλά και στις δράσεις τού Νηπιαγωγείου σχετικά με τους "17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης" που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη ως προϋπόθεση ώστε να υλοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας μέχρι το 2030.

Οι δράσεις τού Νηπιαγωγείου αφορούν, συγκεκριμένα, στον 11ο στόχο για τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τη μείωση τού δυσμενούς περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων.

Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού το 2018 εντάχθηκε επίσημα στο δίκτυο συνεργαζόμενων σχολείων με την UNESCO (ASPnet Schools), καθώς και στο δίκτυο σχολείων πρεσβευτών για τους 17 παγκόσμιους στόχους τού QNF SDGs School Club (Sustainable Development Goals School Club).