Αρσάκεια Ιωαννίνων

Από τον Φεβρουάριο τού 2021 έως το τέλος τής σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο τής εξειδικευμένης δραστηριότητας τής Μουσικής Αγωγής, η μουσικός-νηπιαγωγός τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού κ. Τατιάνα Ζωγράφου διδάσκοντας τους μικρούς μαθητές επέμεινε στην καλλιέργεια τής ενσυναίσθησης και τού σεβασμού στην ετερότητα καθώς και στη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση.

Έτσι, αρχικά τα παιδιά ήρθαν σε επαφήμε μουσικές ιστορίες που αναδεικνύουν την ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος μας είναι «πολύχρωμος». Στη συνέχεια τα νήπια και τα προνήπια ήρθαν σε επαφή με ακούσματα από μουσικές και τραγούδια άλλων λαών τής Γης και άρχισαν να εξοικειώνονται με χαρακτηριστικά διαφορετικών πολιτισμών.

Η εξοικείωση αυτή αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την καλλιέργεια τής ανεκτικότητας που είναι απαραίτητη προκειμένου οι μαθητές να συνεργάζονται ομαλά στην ομάδα και, αργότερα, ευρύτερα στην κοινωνία.

Όσο τα σχολεία, λόγω τής πανδημίας Covid-19, ήταν κλειστά και λειτουργούσε η τηλεκπαίδευση, οι μουσικές ακροάσεις έφεραν τα παιδιά σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και ακούσματα.

Μετά το Πάσχα, μόλις άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, τα παιδιά απέδωσαν εικαστικά την ιστορία «Ένας γάτος μια φορά», σε κείμενο τής Γεωργίας Γκανάτσιου και τού Κώστα Μάγου, και σε μουσική τής Τατιάνας Ζωγράφου (εκδόσεις "Εν πλω"). Επίσης, διδάχθηκαν το αφρικανικό τραγούδι «Αράμ-σαμ-σαμ», σε διασκευή, με ελληνικούς στίχους τού μουσικοπαιδαγωγού κ. Νίκου Θεοδωρίδη.

Στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τα παιδιά διάβασαν και τραγούδησαν «Το ταξίδι τής Χρυσούλας», τής Λίλας Πατρόκλου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και έμαθαν ότι είναι δυνατό μια καμήλα τής ερήμου να γίνει «πολική» καμήλα και πως δεν έχουμε όλοι τα ίδια όνειρα ούτε τις ίδιες επιθυμίες για τη ζωή μας...

Επίσης, διάβασαν και τραγούδησαν την ιστορία τού «Τζικι-τζίκ, τού Κρικι-κρικ και τής παράξενης χορωδίας τού δάσους», τού Κώστα Μάγου, σε μουσική Τατιάνας Ζωγράφου.

Η ιστορία αναδεικνύει την ανάγκη να κατανοήσουμε τη σημασία των πολλών και διαφορετικών φωνών για την ομορφιά που δίνουν στη χορωδία τής ιστορίας και, κατ' επέκταση, τη σημασία τους στην διαμόρφωση μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας απέναντι στο «διαφορετικό».

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, ο σεβασμός στην ετερότητα είναι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί προκειμένου να εμπεδώσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία την αξία τής δημοκρατίας, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες τού αύριο με πυξίδα πάντα την αγάπη.

Η σχολική χρονιά κλείνει για μια ακόμη φορά με τη φράση «Η Μουσική μάς ενώνει!».