Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα παιδιά τού τμήματος νηπίων Ν.3 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση» (θεματική ενότητα: «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»), δραστηριοποιήθηκαν με θέμα την αξία τής υπευθυνότητας.

Οι μαθητές, με τη βοήθεια τής νηπιαγωγού τους κ. Ζαφείρας Ντούλη, συζήτησαν τι σημαίνει να είναι κανείς υπεύθυνος για τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους. Αναρωτήθηκαν τι σημαίνει ευθύνη και πώς αυτή οδηγεί στην εμπιστοσύνη. Μοιράστηκαν μεταξύ τους εμπειρίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον για τις ευθύνες που έχουν αναλάβει στα σπίτια τους, αλλά και για εκείνες των γονέων τους.

Στο τέλος των συζητήσεων κατέληξαν πως κάθε ευθύνη που αναλαμβάνουμε και φέρνουμε εις πέρας μάς κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς.

Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αποφάσισαν πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει μια ευθύνη στη σχολική τάξη, εφόσον είναι ο χώρος τους κάθε μέρα και η εύρυθμη λειτουργεία του εξαρτάται από τα ίδια.
Σκέφτηκαν τις ανάγκες τής τάξης, κλήρωσαν δύο υπεύθυνους για κάθε μια από αυτές και αποφάσισαν να αναρτηθεί στην αίθουσα ένας πίνακας που θα τους υπενθυμίζει τις ευθύνες τους ζωγραφίζοντας αυτές και τοποθετώντας δίπλα καρτέλες με τα ονόματά τους.

Στη συνέχεια κάθε μαθητής και μαθήτρια συζήτησε με τον συνυπεύθυνό του για το πώς θα αποδοθεί η υπευθυνότητα στη ζωγραφιά και, τέλος, ανέλαβαν δράση.

Ο πίνακας ευθυνών αναρτήθηκε με επιτυχία και αποφασίστηκε να αλλάζει κάθε εβδομάδα. Αμέσως τα παιδιά ένιωσαν ακόμη πιο ενεργά μέλη μιας ενωμένης ομάδας, όπου η γνώμη τους έχει αξία όσο και το έργο τους.

Αισθάνθηκαν αυτοδύναμα, πιο ικανά, και εργάστηκαν σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τη νηπιαγωγό και τους συμμαθητές τους.