Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα νήπια τού τμήματος Ν.2 τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, τον Οκτώβριο 2022, ξεκίνησαν να συζητούν για την αξία τής ειρήνης εν όψει και τού εορτασμού τής εθνικής επετείου τής 28ης Οκτωβρίου 1940.

Προσπαθώντας να δημιουργήσουν τον εννοιολογικό χάρτη τής ειρήνης, με τη βοήθεια τής νηπιαγωγού τους κ. Μαρίνας Παπατζανάκη, σκέφτηκαν τις λέξεις εκείνες που τη θυμίζουν.

ΑΓΑΠΗ, ΦΙΛΙΑ, ΧΑΡΑ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΓΛΥΚΙΑ, ΓΕΛΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΖΕΣΤΑΣΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΙΟΡΤΗ, ΑΓΚΑΛΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ είναι οι λέξεις που τα ίδια τα παιδιά ανέφεραν σε ιδεοθύελλα, και στη συνέχεια τις έγραψαν με μαγνητικά γράμματα.

Η δραστηριότητα συνεχίστηκε στον διαδραστικό πίνακα τού Νηπιαγωγείου, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αντιγράψουν ψηφιακά τις λέξεις, ώστε, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, να δημιουργήσουν ένα συννεφόλεξο.

Έχοντας γνωρίσει το διεθνές σύμβολο τής ειρήνης, το οποίο είχαν φιλοτεχνήσει στην τάξη τους τις προηγούμενες ημέρες, ομόφωνα επέλεξαν αυτήν την εικόνα για το ψηφιακό τους συννεφόλεξο.

Ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μαζί τους στο σπίτι εκτυπωμένο το συννεφόλεξο για να θυμούνται την ομαδική αυτή δράση, αλλά και να εξασκήσουν περαιτέρω τη δεξιότητα τής οπτικής αναγνώρισης, εντοπίζοντας τις λέξεις μέσα στην εικόνα.

Η παραπάνω δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο «Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση» (θεματική ενότητα: «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»).