Αρσάκεια Ιωαννίνων

Τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο «Αξίες ζωής στην εκπαίδευση» (Θεματική Ενότητα: «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ - Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη»), κλήθηκαν να επεξεργαστούν -μεταξύ άλλων- την αξία τής «ενότητας».

Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά κάθε τμήματος δημιούργησαν, με τη βοήθεια τής νηπιαγωγού τους, μια αφίσα-πρόσκληση σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα για κοινή δράση συλλογής πλαστικών καπακιών.

Στόχος ήταν η συγκέντρωση ικανής ποσότητας για την προσφορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου σε έναν συνάνθρωπό μας με κινητική δυσκολία.

Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετείχαν και οι γονείς μαζί με τους μικρούς μαθητές, συλλέγοντας πλαστικά καπάκια και στηρίζοντας τα παιδιά να καλλιεργήσουν την οικολογική τους συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες.

Τα προνήπια και τα νήπια μαζί με τις νηπιαγωγούς τους επισκέφθηκαν όλα τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τού Αρσακείου Ψυχικού καθώς και τα γραφεία τής Διοίκησης των Σχολείων. Τοποθέτησαν αυτοσχέδιους «καπακοσυλλέκτες», όπως τους ονόμασαν, και συμφώνησαν να ενωθούν όλοι μαζί για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη.

Οι υποδοχή των παιδιών από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό ήταν θερμή και η ανταπόκριση συνεχίζει μέχρι σήμερα με αμείωτο ρυθμό. Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις βαθμίδες καταφθάνουν τακτικά στο Νηπιαγωγείο για να παραδώσουν καπάκια και οι μικροί μαθητές αισθάνονται περήφανοι για το κατόρθωμά τους, που πραγματοποιήθηκε μέσα από την αλληλεγγύη και την ενότητα.

Η κοινή δράση συλλογής πλαστικών καπακιών θα είναι σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια τού σχολικού έτους 2022-2023.