Αρσάκεια Ιωαννίνων

Από τις 3 έως 10 Νοεμβρίου 2023 τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, επισκέφθηκαν την Πινακοθήκη τού Δήμου Αθηναίων και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Στη σκιά», συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό-βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο «Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη τού 20ού αιώνα».

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες θαύμασαν από κοντά το νεοκλασικό κτήριο τής πινακοθήκης, στο Μεταξουργείο, το οποίο, όπως πληροφορήθηκαν, στο παρελθόν λειτουργούσε και ως εργοστάσιο μεταξιού. Στη συνέχεια η κ. Στέϊση Βεντούρα, μουσειοπαιδαγωγός, ξενάγησε τα παιδιά στην έκθεση, παρουσιάζοντάς τους σημαντικά πολιτιστικά έργα, πίνακες ζωγραφικής και έργα χαρακτικής, όπως γλυπτά από καλλιτέχνιδες, οι οποίες γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1941.

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν, ακόμη, για τα υλικά των ζωγράφων, όπως και για το τι είναι ο καμβάς, για τα αντικείμενα και τα τοπία που ενέπνευσαν τις σπουδαίες ζωγράφους, αλλά και για τον τρόπο που ζούσαν οι γυναίκες ανά τους αιώνες, και υποδύθηκααν αυτες με διάφορα σκηνικά αντικείμενα που τους προσφέρθηκαν.

Στο δεύτερο μέρος τού εκπαιδευτικού-βιωματικού προγράμματος, με την καθοδήγηση τής κ. Έφης Τσουλουχοπούλου, μουσειοπαιδαγωγού και εικαστικού, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν, με ποικίλα υλικά, την προσωπογραφία τους και να την φιλοτεχνήσουν όπως επιθυμούσαν, στο εικαστικό εργαστήριο τής Πινακοθήκης.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων «Γυναίκες που ξεχώρισαν στις Επιστήμες και τις Τέχνες… », το οποίο εκπονούν τα προνήπια και τα νήπια κατά το τρέχον σχολικό έτος, με αφορμή την ενασχόλησή τους με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Aπό την ελληνική Μυθολογία στις διαστημικές αποστολές τής NASA» (myth2space).