Αρσάκεια Ιωαννίνων

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση τής Ελληνίδας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας, οι υπεύθυνες τής Ρυθμικής και Κινητικής Αγωγής κ. Σιμόνη Σταυροπούλου και τής Μουσικής Αγωγής κ. Μαρινάνσυ Αγγελάκη παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στην ζωή και στο έργο τής διεθνώς αναγνωρισμένης λυρικής τραγουδίστριας, με τίτλο «Η Όπερα και η Μαρία Κάλλας».

Στις 13 και 15 Νοεμβρίου 2023 τα προνήπια και τα νήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές από την παιδική ζωή τής ταλαντούχου σοπράνου και να πειραματιστούν και τα ίδια με τη φωνή τους.
Στο πλαίσιο τού προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων «Γυναίκες που ξεχώρισαν στις Επιστήμες και τις Τέχνες», εκπονήθηκε ένα διαδραστικό-βιωματικό πρόγραμμα, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειωθούν με ένα πολύ ιδιαίτερο και άγνωστο σχετικά, για εκείνα, είδος μουσικής, την όπερα, η οποία ενώνει τη μουσική με τον λόγο και το θέατρο.

Τα παιδιά εμπλούτισαν τις γνώσεις τους με πληροφορίες σχετικές με τον τόπο όπου γεννήθηκε η όπερα, καθώς και τα διαφορετικά είδη φωνών που υπάρχουν. Τέλος, τα παιδιά, παρακολούθησαν στιγμές από τις παραστάσεις τής Μαρίας Κάλλας, κινήθηκαν σε ρυθμούς βαλς με το τραγούδι "La Paloma", ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της, ενώ είχαν την ευκαιρία, με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων, να βρουν νότες στο πεντάγραμμο και να μιμηθούν φωνές των λυρικών τραγουδιστών, δοκιμάζοντας με μικρές μουσικές φράσεις την έκταση και τής δικής τους φωνής.

Τα παιδιά διασκέδασαν και αγκάλιασαν με χαρά αυτό το είδος τής μουσικής, μέσα από τα μάτια μιας μεγάλης γυναικείας προσωπικότητας από τη χώρα μας, τής Μαρίας Κάλλας.