Αρσάκεια Ιωαννίνων

Φέτος, για ακόμη μια φορά, με αφορμή τα Χριστούγεννα, την εορτή τής αγάπης και τής προσφοράς, τα νήπια και τα προνήπια τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Ψυχικού δημιούργησαν με ενθουσιασμό χειροποίητα ημερολόγια για το 2024.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας μέχρι το 2030, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν ποικίλες συζητήσεις σχετικά με την φτώχεια. Έτσι, συζητώντας για τον 1ο Παγκόσμιο Στόχο (μηδενική φτώχεια) κατανόησαν ότι η φτώχεια είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη εισοδήματος και πόρων για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης. Η φτώχεια έχει ποικίλες μορφές, όπως η πείνα, ο υποσιτισμός, η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές παροχές, η κοινωνική διάκριση και ο αποκλεισμός, καθώς και η αδυναμία συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.

Με πιο σημαντική αξία ζωής εκείνην τής αγάπης, που τόσο τρυφερά προσέγγισαν με τις νηπιαγωγούς τους, ήταν πολύ φυσικό, καθώς πλησίαζαν οι ημέρες των Χριστουγέννων, τα προνήπια και τα νήπια να θελήσουν να βοηθήσουν τους πάσχοντες συνανθρώπους τους και, συγκεκριμένα, παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.
Τα παιδιά όλων των τμημάτων κατασκεύασαν, με την διακριτική υποστήριξη των νηπιαγωγών τους, από ένα ημερολόγιο, το οποίο εκτέθηκε στις τάξεις, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στη συνάντηση γονέων και εκπαιδευτικών, οπότε οι γονείς είχαν την ευκαιρία να «αγοράσουν» το ημερολόγιο τού παιδιού τους, δίνοντας το ποσό που επιθυμούσαν.

Το ποσό, το οποίο συγκεντρώθηκε από την ευγενική προσφορά των γονέων, διατέθηκε:

• στην διεθνή, ανεξάρτητη οργάνωση Action Aid,

• στον φιλανθρωπικό Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού "Η Αγκαλιά" (πατήστε εδώ),

• στην μη κερδοσκοπική οργάνωση "Πάνος & Χρυσηίδα - Βοήθεια στα παιδιά" (πατήστε εδώ).