Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο τού μαθήματος Φυσικής Γενικής Παιδείας, την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού μελέτησαν και παρακολούθησαν το φαινόμενο τής έκλειψης Ηλίου. Κατέγραψαν το χρονικό τής δράσης, το οποίο παρουσιάζεται στη συνέχεια.
"Ήταν 29η Μαρτίου του 2006 όταν στο αμφιθέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού γίναμε μάρτυρες ενός κοσμικού γεγονότος με απαράμιλλη αξία, αυτού τής έκλειψης τού Ήλιου.
Ήταν εννέα χρόνια αργότερα όταν στις 20 Μαρτίου 2015 όλα ήταν έτοιμα για μία ακόμη ουράνια ευθυγράμμιση. Οι μαθητές είχαν από πριν μυηθεί στη φύση τού φωτός, στη γεωμετρία τού σύμπαντος και στα παιχνιδίσματα των σκιών. Στις 10:30 συγκεντρώθηκαν έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οπλισμένοι. Όχι με τύμπανα για να διώξουν τον δράκο που θα κατάπινε τον Ήλιο, αλλά με προστατευτικά γυαλιά και φίλτρα Baader.
Στο εσωτερικό η υπεύθυνη τού Μουσείου κ. Φανή Τριπολιτσιώτου, με ένα προβολικό σύστημα, έδειχνε απευθείας εικόνες τής μερικής έκλειψης από το Αστεροσκοπείο τής Πεντέλης, ενώ στον απέναντι τοίχο, με το νέο τρισδιάστατο προβολικό σύστημα, έδειχνε εικόνες από την ολική έκλειψη στα νησιά Φερόες τού Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού.
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Φυσικής κ. Βύρωνας Χαμηλοθώρης, με ένα ειδικά διαμορφωμένο τηλεσκόπιο, καθοδηγούσε τους μαθητές δίνοντας λεπτομέρειες για τον τρόπο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία και από την ανθρώπινη δεισιδαιμονία.
Μία ώρα αργότερα μαθητές όλων των βαθμίδων περίμεναν με ανυπομονησία τη σειρά τους για να ζήσουν τη στιγμή και όταν εκείνη ήρθε δεν φοβήθηκαν να κοιτάξουν τον Ήλιο «κατάματα», γιατί γνώριζαν ότι αυτό που τυφλώνει είναι η άγνοια.
Η παρατήρηση μιας έκλειψης Ηλίου αποτελεί αδιαμφισβήτητα επίδειξη κοσμικής γεωμετρίας, ένα φαινόμενο αξέχαστο, που φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με την απόλυτη δύναμη τής φύσης και την απεραντοσύνη τού σύμπαντος, που του υπενθυμίζει τον μικρό του ρόλο στην εξέλιξη τού κόσμου. Μια έκλειψη ήταν, είναι και θα είναι ένα φαινόμενο μαγικό, που γεμίζει με δέος τόσο τους μύστες τής επιστήμης όσο και εκείνους που εξακολουθούν να κοιτάζουν ψηλά, όπως ακριβώς ορίζει το όνομά μας ως… άνθρωποι!"