Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού καλωσόρισαν, στις 2 Οκτωβρίου 2015, το φθινόπωρο με μια εξόρμηση στο  ορεινό καταφύγιο Φλαμπούρι τής Πάρνηθας.
Τα παιδιά, στο πλαίσιο των δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν, εξοπλίστηκαν με ορειβατικά παπούτσια και φωτογραφικές μηχανές και ακολούθησαν τους έμπειρους οδηγούς τού καταφυγίου για μια περιπέτεια στη φύση.
Πηγές με κρυστάλλινα νερά, ελάφια που ξεπρόβαλλαν γεμάτα περιέργεια, βιολετί κυκλάμινα, περαστικά σύννεφα, έλατα, βελανιδιές και αγριοτριανταφυλλιές, όλα συνετέλεσαν στην απόδρασή τους από την καθημερινότητα. Η πεζοπορική διαδρομή έφτανε στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, στο φυσικό μπαλκόνι τού καταφυγίου. Από εκεί κοίταζαν την Αθήνα να προσπαθεί να σκαρφαλώσει στα γύρω βουνά. Μπροστά εκτεινόταν το σύνορο του πολιτισμού με τη φύση. Οι μαθητές έγιναν μάρτυρες μιας μάχης που μαίνεται για δυόμιση χιλιάδες χρόνια, με καμένα δέντρα και εγκαταλειμμένα τσιμεντένια κτήρια. Διερωτήθηκαν για τη μικρότητα που κρύβει το είδος μας και για την ανάγκη άμεσων δράσεων προστασίας τού εναπομείναντος δάσους. Οι σκέψεις αυτές και οι αναμνήσεις από τη διαδρομή σταμάτησαν με το κουδούνισμα για το σχόλασμα και μόλις τότε πρόσεξαν τα παιδιά ότι ήταν στο βουνό για τέσσερεις ώρες… χωρίς «σήμα».

Ακολουθεί περιγραφή τής εξόρμησης από τη μαθήτρια τής A΄1 τάξης Μαίρη Νικολάου
"Έχοντας διανύσει μια μεγάλη αλλά αναμφισβήτητα εντυπωσιακή διαδρομή με το σχολικό όχημα, αποβιβαστήκαμε σε ένα αρκετά ψηλό σημείο τού βουνού, όπου μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι τού συγκεκριμένου προγράμματος. Ακολούθησε μια συναρπαστική, αν και ομολογουμένως ολίγον τι κουραστική πεζοπορία στα δύσβατα φυσικά μονοπάτια τής Πάρνηθας, με ορισμένες ολιγόλεπτες στάσεις για πληροφόρηση σχετικά με την πανίδα, τη χλωρίδα, τις πηγές και γενικότερα τις φυσικές ομορφιές τού Δρυμού και τις δυνατότητες που προσφέρει για ψυχαγωγία. Το φυσικό τοπίο τής Πάρνηθας ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστο, όπως και η προσπάθεια των αρμόδιων ανθρώπων να το διατηρήσουν παρθένο και αμόλυντο τόσα χρόνια, έτσι ώστε να μαγεύει κυριολεκτικά τους επισκέπτες του μέχρι σήμερα, κάτι που αναμφίβολα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν και οι αμέτρητες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από μαθητές και καθηγητές. Στην κορύφωση τής εκδρομής φτάσαμε στο καταφύγιο Φλαμπούρι, που ήταν και ο τελικός μας προορισμός, όπου ξεκουραστήκαμε, δοκιμάσαμε διάφορες νοστιμιές τού τοπικού κυλικείου και φυσικά βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί με τους καθοδηγητές - ξεναγούς μας! Η κατάβαση τού βουνού αποδείχθηκε ευκολότερη, αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ενδιαφέρουσα, καθώς ακολουθήσαμε ένα τεχνητό μονοπάτι, προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα πίσω στο σχολικό όχημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστροφή με το σχολικό λεωφορείο μάς επιφύλασσε μια ιδιαίτερα ανεπάντεχη, αλλά ευχάριστη έκπληξη, καθώς κατά μήκος τής διαδρομής παρατηρήσαμε μεγάλο αριθμό κόκκινων ελαφιών με τα μικρά τους, εν ώρα βοσκής.
Η συγκεκριμένη εξόρμηση αποτέλεσε, κατά τη γνώμη μου, ξεχωριστή, εξαιρετική εμπειρία, καθώς μας έφερε κοντά στην απαράμιλλη ομορφιά και την ηρεμία τής φύσης, που υπάρχει τόσο κοντά στην πολυτάραχη ζωή τής πόλης μας και συχνά την αγνοούμε. Συγχρόνως όμως συνειδητοποιήσαμε την ευθύνη όλων μας να τη σεβαστούμε και να τη διαφυλάξουμε ακέραια για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτούς τους λόγους η πρώτη μας εξόρμηση αποτελεί μια αξέχαστη διδακτική και ψυχαγωγική δράση, που πρέπει στο μέλλον να επαναληφθεί."