Αρσάκεια Ιωαννίνων
Επίσκεψη στο Αρχείο τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Α΄1 τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού με την καθηγήτριά τους κ. Βασιλική Τσιράκη.
Σκοπός ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές σε βάθος την ιστορία τού Σχολείου στο επέλεξαν να φοιτήσουν.
Τις εντυπώσεις τους κατέγραψαν οι μαθήτριες Έλενα Αμπελακιώτη, Έλενα Βασιλοπούλου και Πλουμιστή Γρίβα.
"Η επίσκεψή μας στο Αρχείο τής Φ.Ε. με την καθηγήτριά μας Β. Τσιράκη υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εκπαιδευτική.
Μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε μια νοερή ιστορική αναδρομή στα πρώτα χρόνια ίδρυσης των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων και να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη προσφορά τους στην εκπαίδευση των γυναικών σε μια εποχή μάλιστα που η κοινωνία ήταν έντονα ανδροκρατούμενη. Κρατήσαμε στα χέρια μας βιβλία που χρησιμοποιούσαν οι πρώτες μαθήτριες τού σχολείου μας και ταξιδέψαμε στο παρελθόν. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη μεγάλη εξέλιξη των Σχολείων τής Φ.Ε από την ίδρυσή τους, ως σχολείων θηλέων, τη μετατροπή τού Σχολείου τού Ψυχικού σε νοσοκομείο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι και τη σημερινή του λειτουργία ως μικτού σχολείου.
Το Αρχείο μάς υπενθυμίζει την ιστορία και την αξία αυτού τού χώρου στον οποίο περνάμε αρκετές ώρες τής ημέρας μας. Αν ξεχάσουμε ή αγνοήσουμε αυτό το γεγονός, θα είναι σαν να αποχωριζόμαστε ένα κομμάτι από τον εαυτό μας και τις ρίζες μας."