Αρσάκεια Ιωαννίνων
Οι μαθητές τού Αρσακείου Γενικού Λύκειου Ψυχικού (Κλασικού) τίμησαν την επέτειο τής 25ης Μαρτίου 1821 την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017. Η σημαιοφόρος και οι παραστάτες τού Σχολείου παρήλασαν στο κέντρο τής Αθήνας.

Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν στην παρέλαση η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Χριστίνα Αυλίχου.
Στη συνέχεια, στο θέατρο των Σχολείων, παρουσιάστηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο. Μέσα από θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς οι μαθητές ανακάλυψαν και αποκάλυψαν τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα διδάχθηκαν, έμαθαν πτυχές τής Επανάστασης τού ’21, όχι μόνο με την ιστορική τους διάσταση αλλά και με τον μαγικό τρόπο που μπορούν να εμπνεύσουν την ποιητική και τη θεατρική γραφή με τη λεβεντιά που εκφράζεται στους παραδοσιακούς χορούς, με τον λυρισμό και τη δύναμη των στίχων στα τραγούδια. Έμαθαν για την αξία τού αγώνα και τής δοτικότητας όταν το άτομο υπερνικά το εγώ και αναβαπτισμένο στην κολυμβήθρα τής συλλογικής συνείδησης αίρεται στη σφαίρα τού ήρωα ή τού ευεργέτη.
Έμαθαν για το μεγαλείο τής ανθρώπινης ψυχής όπως αυτό αναδεικνύεται όταν ένας άνθρωπος, ακόμη κι όταν έχει χάσει τα πάντα, βρίσκει τη δύναμη να γίνει καλύτερος μέσα από την παραμυθία τής προσφοράς. Έμαθαν για τη σημασία τής αξιοπρέπειας και τού αυτοσεβασμού που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην υπέρτατη θυσία. Έμαθαν για την ακατάλυτη στους αιώνες δύναμη τού χρέους: «Μια αυστηρή ασίγαστη ευθύνη βαραίνει τους ώμους σου, βαραίνει τους ώμους όλων των ζωντανών Ελλήνων. Ακαταμάχητη μαγική δύναμη έχει το όνομα· όποιος γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει το χρέος να συνεχίσει τον αιώνιο ελληνικό θρύλο» (Ν. Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο).