Αρσάκεια Ιωαννίνων
Με αφορμή σχετικό κείμενο που διδάχθηκε στην τάξη, οι μαθητές τού Γαλλικού τμήματος τής Α´ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού (Κλασικού), με την καθοδήγηση τής καθηγήτριάς τους κ. Έρης Λιάκου, εκπόνησαν εργασία για τα κάστρα τού Λίγηρα και την παρουσίασαν στις 4 Μαΐου 2017 στους υπόλοιπους μαθητές τού Σχολείου τους.
Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν δύο εκπομπές τής γαλλικής τηλεόρασης για τα πολεμικά και τα αναγεννησιακά κάστρα τού Λίγηρα και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις κατανόησης. Στη συνέχεια, έχοντας στη διάθεσή τους την απομαγνητοφώνηση των εκπομπών, επικεντρώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο απόσπασμα ο καθένας και εκπόνησαν εργασία στα Ελληνικά εμπλουτίζοντας παράλληλα το υλικό αυτό από άλλες πηγές (σχετική γαλλική βιβλιογραφία και διαδίκτυο).
Με την εργασία αυτή ασκήθηκαν στην προφορική και τη γραπτή κατανόηση λόγου στην ξένη γλώσσα και διεύρυναν τις γνώσεις τους για την περίοδο τού Μεσαίωνα και τής Αναγέννησης στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους οι βασιλείς τής Γαλλίας προτίμησαν τη συγκεκριμένη περιοχή και όχι το Παρίσι για να χτίσουν τα κάστρα τους, επεσήμαναν τις διαφορές ανάμεσα στα μεσαιωνικά και τα αναγεννησιακά κάστρα σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική, στους σκοπούς που εξυπηρετούσαν και στον τρόπο ζωής σε αυτά και εξήγησαν ιστορικά γιατί η Αναγέννηση εμφανίστηκε στη Γαλλία με έναν αιώνα καθυστέρηση σε σχέση με την Ιταλία.
Τέλος, παρουσίασαν την εργασία τους στο αμφιθέατρο τού Σχολείου.