Αρσάκεια Ιωαννίνων
Κατά το διάστημα 16-18 Νοεμβρίου 2017 δύο μαθήτριες τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού (Κλασικού) επισκέφθηκαν το Στρασβούργο και εκπροσώπησαν, μαζί με άλλους μαθητές, τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος EUROSCOLA. 
Την ελληνική αποστολή συνόδευε η κ. Χριστίνα Αλεβίζου, καθηγήτρια Αγγλικών ΠΕ06, ως μέλος τής τριμελούς ομάδας των συνοδών εκπαιδευτικών.
Οι μαθήτριες Μαρία-Ελένη Γεωργουλέα και Αντωνία Πλουμιστή Γρίβα (τής Β΄ τάξης), αφού έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, μαζί με άλλους έξι συμμαθητές τους από τις Β΄ και Γ΄ τάξεις, προκρίθηκαν και ταξίδεψαν στο Στρασβούργο.
Τις εντυπώσεις τους καταγράφουν στη συνέχεια…

"Όταν δήλωσα συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των μαθητών που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα μας στο Πρόγραμμα τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Euroscola και κλήθηκα να αναπτύξω το θέμα τής ευρωπαϊκής ιθαγένειας, δεν μπορούσα να φανταστώ πώς είναι να βιώνεις στην πράξη ότι αποτελείς μέλος τής μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, να συμμετέχεις στη λήψη των αποφάσεων, να εκπροσωπείς όχι μόνο τη χώρα σου αλλά και χώρες με τις οποίες μοιράζεσαι κοινές αρχές και αντιλήψεις. Πράγματι, η συμμετοχή μου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Μαζί με άλλους 23 μαθητές από την Ελλάδα καθίσαμε στα έδρανα των ευρωβουλευτών, γνωρίσαμε μαθητές από όλες τις χώρες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, εργαστήκαμε σε ομάδες και επιτροπές. Σε μια από αυτές τις επιτροπές, μάλιστα, είχα την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος. Μελετήσαμε θέματα επίκαιρα που απασχολούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, βιώσιμη ανάπτυξη, ευρωπαϊκή ασφάλεια, αναπτυξιακή βοήθεια, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων) και καταλήξαμε σε συμπεράσματα, που αποτυπώθηκαν σε σειρά ψηφισμάτων. Όλες αυτές οι διαδικασίες ήταν αποτέλεσμα ισότιμου και γόνιμου διαλόγου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.
Στο τέλος τής ημέρας είχα ξεχάσει ότι προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες και αντιθέτως είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τους νέους τής Ευρώπης από αυτά που τους χωρίζουν."

Μαρία-Ελένη Γεωργουλέα (Β΄ τάξη)