Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού Λεωνή Γογγάκη δήλωσε συμμετοχή και κληρώθηκε να συμμετάσχει σε πτήση με ελικόπτερο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό τού Προστάτη τής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στην 360ή Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος τής Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Οι πτήσεις μαθητών τής Γ΄ Λυκείου έγιναν είτε με εκπαιδευτικό αεροσκάφος "Tecnam P2002-JF"  και με ελικόπτερο "Β-212".

Μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων ο Διοικητής τής Σχολής Ικάρων, Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Βασιλείου συνομίλησε με τους μαθητές και τους επέδωσε αναμνηστικά.


Η μαθήτρια Λεωνή Γογγάκη μοιράζεται μαζί μας  τις εντυπώσεις της:

«1η Νοεμβρίου 2021: μια από τις πιο υπέροχες εμπειρίες τής ζωή μου ξεκίνησε, όταν κληρώθηκα ανάμεσα σε 1.800 περίπου αιτήσεις να πετάξω με πτητικά μέσα τής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο τού εορτασμού τού Προστάτη τής Πολεμικής Αεροπορίας. Εγώ και άλλα 5 παιδιά κληρωθήκαμε να πετάξουμε με ελικόπτερο BELL-212, ενώ 4 παιδιά με εκπαιδευτικό αεροπλάνο Tecnam.
Όταν ήρθε το e-mail που αναφερόταν στην κλήρωση, ένιωσα τόσο τυχερή!

Στις 5 Νοεμβρίου παρουσιαστήκαμε στο ΓΝΑ και οι δέκα επιλαχόντες, προκειμένου να υποβληθούμε σε μια σειρά ενδεδειγμένων εξετάσεων που θα μας έκριναν κατάλληλους για πτήση. Καθίσαμε συνολικά 6.30 ώρες στο νοσοκομείο μέχρι να περάσουμε και από τους 10 γιατρούς και να βγουν τα αποτελέσματα.
Το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο, γιατί είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα υπόλοιπα παιδιά, με τα οποία δημιουργήσαμε μια παρέα, καθώς και να συζητήσουμε με ανθρώπους τού χώρου (έναν πιλότο Super Puma, έναν μηχανικό C-27, έναν πρώην πιλότο F-16).

Η αγωνία όλο και μεγάλωνε όσο πέρναγε η ώρα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ησυχία που επικρατούσε στο διάδρομο την ώρα που περιμέναμε τον τελευταίο γιατρό που θα έκρινε το αποτέλεσμα, αν δηλαδή είμαστε ικανοί για πτήση. Φωνάζει το όνομα μου, μπαίνω στο ιατρείο, μου δίνει τις εξετάσεις μου, κοιτάω και πάνω έγραφε ότι είμαι ικανή για πτήση. Εκείνη την στιγμή είπα από μέσα μου «Ναι! Αύριο πετάω».

6 Νοεμβρίου 2021. Ξυπνάω νωρίς, ετοιμάζομαι και μαζί με τους γονείς μου, κατευθυνόμαστε προς την αεροπορική βάση Τατοΐου. Το μόνο που αισθανόμουν ήταν ενθουσιασμός. Φτάνουμε στο αεροδρόμιο. Ένα λεωφορείο τής Πολεμικής Αεροπορίας μάς οδήγησε στο κτήριο τής Μοίρας 360, όπου μας περίμεναν πιλότοι, βαθμοφόροι και δημοσιογράφοι.
Μας καλωσόρισαν και ξεκίνησε η διαδικασία. Περάσαμε σε μια αίθουσα στην οποία ενημερωθήκαμε σχετικά με τις πτήσεις, τον καιρό και την διαδρομή. Ύστερα κατευθυνθήκαμε σε έναν προσομοιωτή αεροσκάφους "Tecnam", μέσω τού οποίου είχα την ευκαιρία να πετάξω. Λίγο αργότερα με φώναξαν έξω, ώστε μαζί με δύο αγόρια να δώσουμε συνέντευξη ζωντανά στην ΕΤ. Μόλις τελείωσε η συνέντευξη, έφτασε η ώρα που όλοι μας περιμέναμε, δηλαδή η ώρα να πετάξουμε!

Πλησιάζουμε το ελικόπτερο. Εγώ μαζί με άλλα δύο κορίτσια επιβιβαζόμαστε πρώτες, αφού φορέσαμε σωσίβια και λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η καρδιά μου χτυπάει σαν τρελή. Το ελικόπτερο αρχίζει να κινείται και φτάνει στο τέλος το αεροδιαδρόμου. Σχηματίστηκε μια τέλεια ευθεία μεταξύ των δύο αεροπλάνων και τού ελικοπτέρου. Οι πιλότοι περιμένουν την έγκριση απογείωσης από το πύργο ελέγχου. Η αγωνία κορυφώνεται και ξαφνικά… αρχίζουμε να σηκωνόμαστε από το έδαφος. Συνειδητοποιώ ότι μόλις έκανα ένα όνειρο μου πραγματικότητα! Η πτήση ήταν μοναδική και οι πιλότοι και ο μηχανικός πολύ συνεργάσιμοι και πρόσχαροι. Κατά την προσγείωση μάς περίμενε το συνεργείο για συνέντευξη και ένα δώρο από τους πιλότους.

Όταν τελείωσαν οι πτήσεις και γυρίσαμε όλοι στην βάση, μας υποδέχτηκε ο διοικητής τής Σχολής Ικάρων, ο οποίος μας μίλησε για τη σχολή και μας πρσέφερε αναμνηστικά και ένα πτυχίο για να θυμόμαστε αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μουσείο τής Πολεμικής Αεροπορίας και τη Σχολή Ικάρων.

Πραγματικά δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εμπειρία μου, μια εμπειρία μοναδική και περιπετειώδης για όλα τα παιδιά