Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές τής Α΄ και Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν διαδικτυακά και να συζητήσουν με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, Διευθυντή τής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής τού Νοσοκομείου "Ιασώ" κ. Μάριο Λαζανά σχετικά με τις πανδημίες γενικά και με την πανδημία Covid-19 ειδικότερα.

Ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε αρχικά στους δεσμούς του με τα Αρσάκεια Σχολεία, στα οποία φοίτησαν τα παιδιά του, και στη συνέχεια παρουσίασε στους μαθητές σημαντικές πανδημίες και επιδημίες που έπληξαν την Αρχαία Ελλάδα και την ανθρωπότητα διαχρονικά.

Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά αυτών των επιδημιών και πανδημιών, στις συνέπειές τους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, κάνοντας τπαραλληλισμούς με τα σύγχρονα δεδομένα.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα ήταν ότι οι γιατροί την περίοδο τής πανώλης κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν ειδική μάσκα, προστατευτικά γυαλιά, κάπα επικερωμένη, ώστε να προστατεύονται από τα τσιμπήματα ψύλλων που μετέδιδαν την πανώλη, μπότες και ραβδί μήκους 1,5 μέτρου για να διατηρούν σε απόσταση πιθανούς ασθενείς!

Αναφερόμενος στην επιδημία τής ευλογιάς τόνισε τη σημασία τού εμβολιασμού για την εξάλειψή της, αλλά και τις αντιδράσεις και τη δυσπιστία που αρχικά εκδηλώθηκε απέναντι στο εμβόλιο.

Παρουσίασε, τέλος, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας τού κορωνοϊού και των εμβολιασμών και αναφέρθηκε στην τεχνολογία των εμβολίων mRNA.

Απάντησε, επίσης, σε ερωτήσεις των μαθητών αναφορικά με την προέλευση τού ιού, την ασφάλεια και τη χρησιμότητα τού εμβολίου, τους λόγους που επέτρεψαν την πολύ γρήγορη δημιουργία και κυκλοφορία του κ.ά.

Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη συνάντηση αυτή!