Αρσάκεια Ιωαννίνων

Η Ελληνική Βουλή, με τον νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12), καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων τού Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ, με το Ψήφισμα Α/RES/60/7 τής 1ης Νοεμβρίου τού 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων τού Ολοκαυτώματος.



Στο πλαίσιο σχετικής Εγκυκλίου τού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης τού Ολοκαυτώματος - 27 Ιανουαρίου τ.έ.», στο Αρσάκειο Γενικό ΛύκειοΨυχικού υλοποιήθηκαν επιλεγμένες δράσεις  και δραστηριότητες ενταγμένες οργανικά στη διδακτική πράξη.

Στο μάθημα των Θρησκευτικών, με αφορμή το τραγούδι τού Λ. Κοέν «Dance me to the end of love» και την ιστορία που φημολογείται ότι ενέπνευσε το τραγούδι αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ και Β΄ τάξης διέτρεξαν γεγονότα τού Ολοκαυτώματος των Εβραίων, προβληματίστηκαν, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης, στο πλαίσιο τού μαθήματος τής Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, διερεύνησαν το αποτύπωμα τού ιστορικού γεγονότος στη ζωγραφική, στην ποίηση, στον κινηματογράφο και στην ιστορική και δημοσιογραφική γραμματεία, προκειμένου, όχι μόνο να αποκομίσουν γνώσεις, αλλά και να προβληματιστούν αναφορικά με τη σημασία τού γεγονότος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό αποδόθηκε σε μη ιστορικά κείμενα.
Τα κείμενα που αξιοποιήθηκαν πυροδότησαν σχετικές συζητήσεις.

Στόχος των δράσεων αυτών ήταν η βιωματική, διαθεματική και κριτική πρόσληψη και επεξεργασία τού ιστορικού γεγονότος τού Ολοκαυτώματος, καθώς και η συσχέτισή του με το σήμερα.