Αρσάκεια Ιωαννίνων

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», που διοργανώθηκε από τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού τής ΦΕ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2022, διαδικτυακά, μέσω τής πλατφόρμας Cisco Webex Meetings, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την τάξη τους οι μαθητές τής Γ΄ τάξης όλων των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, Εκάλης, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων.

Σε αυτή τη διαδικτυακή εκδήλωση προσκλήθηκαν 16 διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Στους μαθητές τής καθεμίας από τις τέσσερεις Ομάδες Προσανατολισμού μίλησαν 4 πανεπιστημιακοί καθηγητές (2 τη Δευτέρα 21 και 2 την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2022), οι εισηγήσεις των οποίων αφορούσαν στις σπουδές και τις κατευθύνσεις των τμημάτων που εκπροσωπούν, καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές και διεξόδους που προσφέρει η επιστήμη τους.

Μετά το πέρας τής κάθε παρουσίασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν στον ομιλητή τις απορίες τους, με τη μεσολάβηση των καθηγητών τους στην τάξη.

Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση τής εκδήλωσης είχαν, εκ μέρους των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, η Διευθύντρια τού Α΄ Λυκείου κ. Αμαλία Μαυροειδή, η Διευθύντρια τού Β΄ Λυκείου δρ Νέλλη Παππά και η Διευθύντρια τού Γενικού Λυκείου δρ Μαρίκα Δουζίνα, και εκ μέρους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ο κ. Παντελής Κατηνιώτης, καθηγητής-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, PhD, και η κ. Κατερίνα Σουφλιά, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc.

Την εκδήλωση συντόνισαν, επίσης, η κ. Ιωάννα Κούρτη, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc, και η κ. Κατερίνα Ζαχαροπούλου, καθηγήτρια-Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MSc.

Συγκεκριμένα:

Για την ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: 

Ο κ. Βάγιας Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής τής Νομικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε διεξοδικά όλα τα επαγγέλματα, στα οποία οδηγούν οι σπουδές στη Νομική, και ανέλυσε τόσο τα τυπικά προσόντα, όσο και τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα στοιχεία προσωπικότητας που απαιτούνται για την επιτυχή άσκηση τού δικηγορικού επαγγέλματος.

Ο κ. Ανδρέας Λιαρόπουλος, επίκουρος καθηγητής τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Πειραιώς, μίλησε στους μαθητές σχετικά με το επάγγελμα τού διεθνολόγου και τις ποικίλες εξειδικεύσεις που προσφέρει το τμήμα του, όπως τα Διεθνή Οικονομικά, η Εξωτερική Πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, η Διπλωματία και οι Διεθνείς Σχέσεις.

Η κ. Μαρία Ιακώβου, αναπληρώτρια καθηγήτρια τού Τμήματος Φιλολογίας τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού παρουσίασε όλα τα Τμήματα τής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ανέλυσε ενδελεχώς τους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς στόχους τού τμήματος στο οποίο διδάσκει, δίνοντας έμφαση στην ειδικότητα τής Γλωσσολογίας και στις εφαρμογές που αυτή έχει, πέραν τής διδασκαλίας, σε πρωτοποριακούς επιστημονικούς κλάδους, όπως οι Νευροεπιστήμες (Ψυχογλωσσολογία και Νευρογλωσσολογία).

Η κ. Λίζα Τσαλίκη, αναπληρώτρια πρόεδρος τού Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και καθηγήτρια τού Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης τής Επικοινωνίας, παρουσίασε αναλυτικά τις σπουδές που προσφέρει το τμήμα στο οποίο διδάσκει, καθώς και παραδείγματα αποφοίτων του, που σταδιοδρομούν με επιτυχία στους τομείς τής επικοινωνίας, τής ενημέρωσης και τής ψυχαγωγίας.

Αδιαμφισβήτητα, η παραπάνω διαδικτυακή εκδήλωση συνέβαλε ευεργετικά στον εκπαιδευτικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών μας, καθώς και στην ενίσχυση τής μαθησιακής τους προσπάθειας, μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που αυτοί βιώνουν πιο έντονα από όλους μας.