Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού υποδέχθηκαν, για δύο διδακτικές ώρες, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, τον δασάρχη Πεντέλης κ. Αθ. Ρέππα.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, που εκπονούνται από τους μαθητές και τις μαθήτριες, και αφορούν στις περιαστικές και αστικές υδάτινες διαδρομές και δασικές κοιτίδες.

Ο κ. Ρέππας ανέλυσε στους μαθητές και στις μαθήτριες το τι σημαίνει δάσος, τα είδη δάσους που συναντάμε στην Ελλάδα και στην Ανατολική Αττική, τον τρόπο με τον οποίο μέσα σε βάθος χρόνου διαμορφώθηκαν, καθώς και στους λόγους επικράτησης συγκεκριμένης βλάστησης στα δάση της Αττικής, όπως η επικράτηση τού πεύκου, τού πουρναριού και τού σχίνου αλλά και άλλων φυτών, η οποία  οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ικανότητά τους να ξαναγεννιούνται ή να αναδημιουργούνται μετά την πυρκαγιά.

Ανέλυσε, επίσης,  τον τρόπο με τον οποίο το πευκόδασος ανανεώνεται ή το πώς αναγεννιούνται ορισμένοι θάμνοι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρόπους πρόληψης τής πυρκαγιάς και στη σημασία τού δάσους για τη ζωή. "Το δάσος δεν πεθαίνει ποτέ", τόνισε, και προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να επισκεφτούν το δάσος και να το παρατηρήσουν, να ακούσουν τους θορύβους του, ενώ κίνησε και την περιέργειά τους αναφερόμενους σε εκπληκτικής ομορφιάς δάση κοντά στην πόλη της Αθήνας.

Ο κ. Ρέππας δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους μαθητές και τις μαθήτριες αναφορικά με το δάσος, τις πυρκαγιές αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες).

Ελπίζουμε η επόμενη συνάντησή μας να πραγματοποιηθεί στο πεδίο, δηλαδή στο δάσος, υπό την καθοδήγηση τού κ. Ρέππα.