Αρσάκεια Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, από τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου που ολοκλήρωσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά τη σχολική χρονικά 2021-2022, επιλέχθηκε με τη διαδικασία της κλήρωσης ο μαθητής Δημήτρης Σίδερης να εκπροσωπήσει το σχολείο στην ΚΣΤ΄ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διάστημα 13 με 15 Ιουλίου 2022.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις του:
Το διάστημα 13 με 15 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ΚΣΤ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων στην οποία έλαβα μέρος. Αν και διαδικτυακή, δεν έλειψε καθόλου ο ενθουσιασμός αλλά ούτε και η φιλόξενη διάθεση των υπευθύνων του προγράμματος προς τους έφηβους βουλευτές. Εκεί, μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας εξέφρασαν προβληματισμούς, απόψεις μέσα από συζητήσεις. Έμαθα τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από τις τοποθετήσεις των συνομηλίκων μου και γνώρισα νέους που διακατέχονται από την επιθυμία να κάνουν το αύριο καλύτερο. Τελικά, το μέλλον έχει πολλά να δείξει…
Τις 3 μέρες που διήρκησε η Σύνοδος συζητήσαμε χωρισμένοι σε 5 ομάδες με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Προγράμματος και με ειδικούς επιστήμονες και καταθέσαμε προτάσεις για έναν ασφαλή και δημοκρατικό Ψηφιακό Κόσμο. Οι ομάδες διαπραγματεύθηκαν διάφορες πτυχές της δημοκρατίας και του ψηφιακού κόσμου όπως Ψηφιακός Κόσμος και Εκπαίδευση, ΜΜΕ, Πολιτισμός, Συμμετοχικότητα, Ιδιωτικότητα. Η ομάδα μου ανέλαβε να μελετήσει και να συζητήσει τη σχέση Ψηφιακού Κόσμου και Συμμετοχικότητας. Το πρόγραμμα ήταν εντατικό. Την πρώτη μέρα (13 Ιουλίου 2022) έλαβαν χώρα παιχνίδια και δράσεις γνωριμίας. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν συζητήσεις των ομάδων και δράσεις για την εξοικείωσή μας με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 προετοιμαστήκαμε για την Ολομέλεια, συνθέσαμε το τελικό μας κείμενο που εμπεριείχε προβληματισμούς και λύσεις και επιλέξαμε τους ομιλητές που θα παρουσίαζαν την εργασία καθώς και την ερώτηση προς την Ολομέλεια. Την τελευταία μέρα (15 Ιουλίου 2022) πέρα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και τις ερωτήσεις που θέσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε ζωντανή σύνδεση μια εξαιρετική συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Μέσα από τη συζήτηση μεταξύ μας, μαθητές και υπεύθυνοι, νιώσαμε όντα πολιτικά που θέλουν να βρουν λύσεις στα προβλήματα. Μου έκανε εντύπωση το πόσο γρήγορα δεθήκαμε 40 παιδιά μέλη μιας ομάδας: μέσα σε 3 μέρες μιλούσαμε λες και γνωριζόμασταν χρόνια! Δημιουργήθηκαν φιλίες, που δεν θα χαθούν, νομίζω, τόσο εύκολα! Είναι κρίμα που δεν πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα δια ζώσης! Εύχομαι η επόμενη γενιά εφήβων βουλευτών να βιώσει την εμπειρία αυτή από τα έδρανα του Κοινοβουλίου! Μια εμπειρία που τη συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μια εμπειρία αξέχαστη!