Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, οι μαθητές τής Α΄τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού παρακολούθησαν δίωρητού καθηγητή Χρηματοοικονομικής τού Πανεπιστημίου Πειραιώς και ιδρυτή και προέδρου τού Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού κ. Νικολάου Φίλιππα, με θέμα «Οι συνέπειες τής Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα επαγγέλματα τού μέλλοντος».

Ο κ. Φίλιππας παρουσίασε στους μαθητές τις εξελίξεις στον χώρο τής Τεχνολογίας, την εικονική πραγματικότητα (virtual reality), την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), τη νανοτεχνολογία, τη τεχνολογία cloud, τα robotics, τα machines learning, τις smart cities, τα αυτοκινούμενα οχήματα και το fintech (ηλεκτρονικές συναλλαγές, τερματικά EFT/POS).

Τόνισε πως η νέα πραγματικότητα, που διαγράφεται στον κόσμο τής αγοράς, απαιτεί την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, όπως είναι η δημιουργικότητα, η πειθώ, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα, η αξιοποίηση χρόνου και η αναλυτική σκέψη.
Επεσήμανε, επίσης, ότι ο ψηφιακός κόσμος σταδιακά δημιουργεί νέα επαγγέλματα (3d printing, digital marketing, user experience design κ.ά.), ενώ οδηγεί στην εξαφάνιση άλλων.

Στο τέλος τής συνάντησης αυτής οι μαθητές έθεσαν τις ερωτήσεις τους στον κ. Φίλιππα και συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με το διαδίκτυο και την οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Φίλιππας τόνισε στους μαθητές ότι είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν το όραμά τους, να επιλέξουν το επάγγελμα που οι ίδιοι επιθυμούν, υποστηρίζοντας την επιλογή τους, να διαβάζουν, να προγραμματίζουν και να αξιοποιούν τον χρόνο τους, να θέτουν στόχους, να μην επαναπαύονται και να μην θεωρούν τίποτα και κανέναν δεδομένο...

Υπεύθυνη τής διοργάνωσης ήταν η κ. Δήμητρα Χατζηαγγελάκη, καθηγήτρια Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών.