Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο τής συνεργασίας τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκε, στις 22 Νοεμβρίου 2022, ενημερωτική συνάντηση τού κ. Παντελή Κατηνιώτη, καθηγητή-Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με τους μαθητές τής Γ΄τάξης.

Κατά τη διάρκεια τής συνάντησης οι μαθητές μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον κ. Κατηνιώτη να αναλύει τις σπουδές και τις προδιαγραφές των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων, αναφορικά με τη φοίτηση των μαθητών τής Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Όσον αφορά το περιεχόμενο τής εν λόγω εκδήλωσης, στην αρχή έγινε μια σύντομη περιγραφή τού συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των νέων συντελεστών βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ανά πανεπιστημιακό τμήμα.

Ακολούθησε μια συνοπτική περιγραφή όλων των τμημάτων που περιλαμβάνονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Πολιτικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές), η οποία περιελάμβανε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια σπουδών και τις πόλεις, όπου αυτά λειτουργούν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιγραφή των κατευθύνσεων/τομέων, ενδεικτικών μαθημάτων τού προγράμματος σπουδών και των τομέων απασχόλησης που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά τμήματα, ιδιαιτέρως εκείνα που βρίσκονται στην αθηναϊκή πρωτεύουσα.

Τέλος, ο κ. Κατηνιώτης έδωσε στους μαθητές μας σημαντικές πληροφορίες για τις επαγγελματικές προοπτικές και επιλογές που τα διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα προσφέρουν, και απάντησε στις απορίες και στις ερωτήσεις τους αναφορικά με τις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και με ζητήματα που άπτονται των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ο συντελεστής βαρύτητας κ.ά.

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση υπήρξε ιδιαιτέρως διαφωτιστική για τους μαθητές ενόψει και των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον τους.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση που επιμελήθηκε ο κ. Π. Κατηνιώτης για τις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου εδώ.