Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές τού Αρσακείου Κλασικού Λυκείου Ψυχικού που συμμετέχουν στο 2ο εργαστήριο«Αναζητούμε τη μνήμη τής Μικράς Ασίας στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στη ζωή μας» τού 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου επισκέφθηκαν την έκθεση«"Σήκω Ψυχή μου"!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων τού '22» στο Ίδρυμα τής Βουλής των Ελλήνων.

Η έκθεση ανιχνεύει τον ρόλο και τη σημασία τής μουσικής και τού τραγουδιού ως ταυτότητας, συλλογικής μνήμης και κινητήριας δύναμης για τον προσφυγικό Ελληνισμό. Η κ. Άννα Επενεκίδου, μουσειολόγος, διευθύντρια Υπηρεσιών τού Ιδρύματος τής Βουλής και υπεύθυνη τού εργαστηρίου, καθοδήγησε τους μαθητές σε αυτό το μουσικό ταξίδι μνήμης προκειμένου να ανακαλύψουν τη βαθύτερη σημασία τής μουσικής. Τα παιδιά συμμετείχαν επίσης σε δράση σχεδιασμένη από την ίδια σχετικά με το πώς οργανώνεται και υλοποιείται μια μουσειακή έκθεση.
Την ίδια μέρα, οι μαθητές τού Σχολείου που συμμετέχουν στο 3ο εργαστήριο«Παρατηρούμε κτήρια, μνημεία, δρόμους 100 χρόνια μετά» τού Συνεδρίου επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Καισαριανής και την γύρω περιοχή. Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τον κ. Δημήτρη Ησαΐα, μέλος τού Δ.Σ. τής Φ.Ε., ομότιμο καθηγητή τής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών τού ΕΜΠ, και συνεργάτες του για τον τρόπο με τον οποίο εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στην περιοχή τής Καισαριανής αλλά και πώς αυτή εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο. Επίσης, είχαν τη ευκαιρία να δουν συγκεκριμένα κατάλοιπα τής προσφυγικής εγκατάστασης στην περιοχή.