Αρσάκεια Ιωαννίνων
Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ) στο μνημειακό συγκρότημα των ιστορικών εγκαταστάσεων τής Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (σημερινό Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου).

Χωρισμένοι σε ομάδες συμμετείχαν σε σειρά βιωματικών εκπαιδευτικών, δημιουργικών και περιηγητικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με διάφορες πτυχές τής βιομηχανίας, τής επιστήμης και τής τεχνολογίας τής μεταλλευτικής κληρονομιάς τής Λαυρεωτικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Σε έναν χώρο ιδιαίτερης αισθητικής, περιηγήθηκαν στις καλοδιατηρημένες κτηριακές δομές και ενημερώθηκαν για την ιστορία τους, καθώς και για την επεξεργασία των βασικών μεταλλευμάτων που εξορύσσονταν, τού μολύβδου και τού αργύρου. Παρατήρησαν ορισμένα ορυκτά και μελέτησαν τις ιδιότητές τους.

Συνομίλησαν με έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις τής Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου και συνειδητοποίησαν την ιστορική και τη συμβολική αξία που αποκτά ένας βιομηχανικός χώρος όταν αξιοποιηθεί σωστά. Σε αυτή την υπέροχη χειμωνιάτικη μέρα, ανακάλυψαν ορυχεία αναμνήσεων!

Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια τού Σχολείου κ. Μ. Δουζίνα, η μαθηματικός κ. Μ. Βόγια, η φιλόλογος κ. Μ. Γραμματικού και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μ. Γεωργάτου.