Αρσάκεια Ιωαννίνων

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ΄ τάξης τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το Συμβούλιο τής Επικρατείας και έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο τού ΣτΕ κ. Ευαγγελία Νίκα, τον Πάρεδρο του ΣτΕ κ. Αντώνιο Φοβάκη, την Πάρεδρο του ΣτΕ κ. Μαρίνα Σκανδάλη, και νέους δικαστές που υπηρετούν στο ΣτΕ.

Η Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ευαγγελία Νίκα, αφού χαιρέτησε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές, ενημέρωσε αναλυτικά για τον θεσμό τής Διοικητικής Δικαιοσύνης και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό πλαίσιο δημιουργίας τού Συμβουλίου τής Επικρατείας, καθώς και στον ακρογωνιαίο ρόλο τού ΣτΕ στη θεμελίωση και προστασία τού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά τη συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες, και μετά από διεξοδική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Φοβάκη και νέους δικαστές τού ΣτΕ, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία απονομής τής δικαιοσύνης και το έργο των δικαστών, αλλά και για τα δικαιώματα που έχει ο πολίτης έναντι του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων.

Στο πλαίσιο τής επίσκεψης οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν συνεδρίαση τού Ε΄ Τμήματος τού Δικαστηρίου, αρμόδιου για την εκδίκαση περιβαλλοντικών εν γένει διαφορών.

Το ίδιο το θέμα τής συζήτησης και επιμέρους οργανωτικά θέματα τής συνεδρίασης αποτέλεσαν στη συνέχεια αντικείμενο εκτενούς συζήτησης των μαθητών με τον κ. Φοβάκη και τους συνεργάτες του.

Η επίσκεψη στο ΣτΕ ολοκληρώθηκε με περιήγηση στους ανακαινισμένους χώρους τού ιστορικού κτηρίου τού Αρσακείου, στο οποίο στεγάζεται το ΣτΕ.

Κατά τη διάρκεια τής περιήγησης οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για την ιστορία τού Αρσακείου Μεγάρου, για τη μεγάλη συνεισφορά τού εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη στη θεμελίωση των Αρσακείων Σχολείων και στην εκπαίδευση των Ελληνίδων τού 19ου αιώνα.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τη μεταγενέστερη αρχιτεκτονική εξέλιξη τού οικοδομικού τετραγώνου, όπου σήμερα στεγάζεται το ΣτΕ, καθώς και για τη διαχρονική πολιτισμική και κοινωνική αξιοποίησή του από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Χριστίνα Αλεβίζα και Ιωάννης Χριστόπουλος.

image001