Αρσάκεια Ιωαννίνων

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξη τού Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού υλοποίησαν το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - Εκπαίδευση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στο πλαίσιο τού συγκεκριμένου προγράμματος, τα παιδιά διερεύνησαν, κυρίως, τα εξής θεματικά πεδία:

• «Συστατικά» και προϋποθέσεις τής δημοκρατίας - δημοκρατικοί θεσμοί

• Εύρος τής έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

• Σημασία των όρων «δημοκρατική εκπαίδευση» και «δημοκρατικό σχολείο»

• Συσχετισμοί δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στο διαδίκτυο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα «συναντήθηκε» και «συνομίλησε» με άλλα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες τού Σχολείου την τρέχουσα σχολική χρονιά: το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Βουλής των Εφήβων «Αφοπλίζοντας τη βία» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τού Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Β΄ τάξης στο πλαίσιο τού προγράμματος «Εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - Εκπαίδευση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, να ξεναγηθούν, να ενημερωθούν και να συνομιλήσουν με στελέχη του, καθώς και να «ταξιδέψουν» εικονικά στην ιστορία των ευρωπαϊκών θεσμών στις εγκαταστάσεις τού Parlamentarium.

Τους δόθηκε επίσης η δυνατότητα να ξεναγηθούν διαδικτυακά στους χώρους τού Δικαστηρίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, να ενημερωθούν για τη λειτουργία του και να συνομιλήσουν με τον δικαστή κ. Δημήτριο Γρατσία.

Παράλληλα, οι μαθητές, κατόπιν επιλογής, συμμετείχαν στην 45η Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EYP) και παρουσίασαν μέρος τής ευρωπαϊκής τους έρευνας στο συνέδριο «Νέοι και Ευρώπη».

Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - Εκπαίδευση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» μπορείτε να δείτε εδώ.