Αρσάκεια Ιωαννίνων

Στο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, στο πλαίσιο τής εξομάλυνσης και τής ενίσχυσης των μεταξύ των μαθητών σχέσεων, προβάλλονται ως αναγκαίες οι δράσεις εκείνες που οδηγούν στη σύσφιξη και την ομαλοποίηση των σχέσεων των μαθητών, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης, στην εσωτερίκευση τής έννοιας τού σεβασμού και τού αυτοσεβασμού, τού συναγωνισμού, τής συνεργασίας, στην ανάπτυξη τής τεχνικής ομαλής επίλυσης των διαφωνιών ή των διαφορών μέσω τού διαλόγου και τής αλληλοβοήθειας, αλλά και στη διαχείριση και την εκτόνωση έντονων συναισθημάτων που σχετίζονται με τη φορτισμένη περίοδο τής εφηβείας ή με καταστάσεις εντός ή εκτός σχολείου που βιώνουν οι μαθητές.

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ποικίλους τομείς, με στόχο την καλλιέργεια τής προσωπικότητας των μαθητών, την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων μεταξύ τους στη βάση τής αλληλεγγύης και τού σεβασμού τής προσωπικότητας τού άλλου, την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που χαρακτηρίζουν έναν «ενεργό πολίτη» (ενσυναίσθηση, ενεργός δράση, υποχρεώσεις και δικαιώματα), τη δημιουργία συναισθήματος ασφάλειας, εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αποδοχής στον χώρο τού σχολείου κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν δράσεις που σχετίζονται με:

• την προσφορά βοήθειας στις ευάλωτες ομάδες. Υλοποιήθηκαν δράσεις προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης στο Άσυλο Ανιάτων, σε συσσίτιο Ιερού Ναού, στους σεισμόπληκτους τής Τουρκίας και τής Συρίας. Σε συνεργασία με το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού υλοποιήθηκε δράση συλλογής καπακιών για την αγορά αμαξιδίου.

• τη φροντίδα για την υγεία και την ασφάλεια. Υλοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις για την οδική ασφάλεια και τη διαδικτυακή ασφάλεια. Οι μαθητές συμμετείχαν επίσης σε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό καθώς και σε προληπτική παρέμβαση για το κάπνισμα.

• την άμβλυνση εκφάνσεων τής βίας με τη συμμετοχή των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τής Βουλής των Εφήβων «Αφοπλίζοντας τη βία» μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια ρόλων, την κριτική πρόσληψη κειμένων, την ελεύθερη έκφραση, το θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργική γραφή.

• την κατανόηση τής σχέσης τής δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με δράσεις όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα - εκπαίδευση στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τη συμμετοχή στο 21ο Συμπόσιο ΟΥΝΕΣΚΟ, στη 45η Συνδιάσκεψη Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και στη Βουλή των Εφήβων.

• την ενθάρρυνση τής συνεργασίας και την εκμάθηση των προϋποθέσεων τής ομαδικής δουλειάς μέσα από δράσεις αμιγώς συνεργατικές, όπως είναι η συμμετοχή στο 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, σε ομαδικά αθλήματα, σε συνέδρια και ομαδικές δραστηριότητες (όπως ATSMUN, CGSMUN).

image001