
Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού δεν εμπλούτισαν μόνο την εκκλησιαστική υμνογραφία και τη ζωγραφική, αλλά και τη καθημερινή μας επικοινωνία με λέξεις ή φράσεις, που άμεσα παραπέμπουν στη πορεία του Θεανθρώπου προς το «εκούσιον πάθος». Παραδείγματος χάριν:
Οι Έλληνες μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης προσδοκούσαν την «Ανάσταση του Γένους».
Η διαπιστωτική φράση, πως ο καθένας μας κουβαλάει το «δικό του Σταυρό».
Η φράση «περιμένω την Ανάσταση», όταν θέλουμε να εκφράσουμε τη προσδοκία μας για καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας.
Όσο και αν τα Θεία Πάθη και ιδιαίτερα η Ανάσταση του Χριστού δοκιμάζουν τις αντοχές του ορθολογισμού μας, δεν παύουν να αποτελούν βασική συνιστώσα της βιοθεωρίας μας. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν, πως κάποια δόγματα της θρησκευτικής μας παράδοσης δεν αντέχουν στην κριτική τής λογικής, σε μια εποχή, που το «σωματίδιο του Θεού» και η τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις στα διαχρονικά ερωτήματα για τη δημιουργία του κόσμου. Τη μνήμη μας έχει στοιχειώσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι τον Χριστό τον πιστεύουν μέχρι το Σταυρό. Τα μετέπειτα γεγονότα δεν τα αντέχει η ανθρώπινη λογική.
Αν για τους πιστούς η Ανάσταση αποτελεί πηγή ζωής, για τον οφθαλμό της απιστίας στάθηκε κάρφος.
Υπάρχει λοιπόν δυσπιστία για την Ανάσταση του Χριστού;
Οι πρώτες ενστάσεις απέναντι στο υπερβατικό γεγονός της Ανάστασης ήρθαν από τους ίδιους τους μαθητές του κατά την πρώτη τους συνάντηση με τον Χριστό.
«Και ιδόντες αυτόν προσεκύνησαν αυτώ, οι δε εδίστασαν» (Ματθ 28,16).
Περισσότερα...
Το αίμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο διότι δεν μπορεί να παρασκευαστεί τεχνητά. Είναι ζωντανός ιστός με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Ένα αποτελεσματικό σύστημα αιμοδοσίας το οποίο χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών.
Η προσφορά αίματος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Δεν είναι απλά φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στο προσκλητήριο της ζωής κεντρική θέση καταλαμβάνουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι με την ευγενική προσφορά τους αποδεικνύουν έμπρακτα τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που χρειάζεται αίμα.
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην αιμοδοσία που είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Επειδή η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, δεν κατέστη δυνατόν να δώσουν αίμα αρκετοί μαθητές.
Μετά από αίτημα της μαθητικής κοινότητας το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών και διοργανώθηκε νέα αιμοδοσία τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στο χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού.
Η ανταπόκριση των μαθητών μας ήταν συγκινητική. Τους συγχαίρουμε και προσβλέπουμε να είναι αυριανοί εθελοντές αιμοδότες.
Περισσότερα...

Η αφύπνιση της Ελλάδας, 1822, Ange-René Ravault (1766 – 1845)
Είναι χρέος του ανθρώπου που θέλει να ζήσει έντιμα, συνειδητά και υπεύθυνα να στοχάζεται πάνω στην ιστορία του έθνους του και να προσπαθεί να επισημάνει το νόημα των μεγάλων επετείων, γιατί αυτές ανασταίνουν εντός μας ένα πρωτοφανέρωτο μεγαλείο, μια υπερηφάνεια εθνική, γεμάτη πνευματικότητα, γεμάτη σεμνότητα. Τότε αισθάνεσαι ότι το έθνος σου έκανε το χρέος του. Και το χρέος των επαναστατημένων Ελλήνων το 1821 έγινε το λάβαρο στο προσκλητήριο για τη θυσία, μέσα από το σύμπλεγμα τεσσάρων εννοιών που ακτινοβολούν στην αιωνιότητα το δικό τους πολύτιμο συμβολισμό.
Μνήμη – Πίστη – Θάνατος – Ελευθερία
Ξεκινώντας λοιπόν από το «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» του Ρήγα Φεραίου, προχωρώντας στη διαπίστωση του ανώνυμου συγγραφέα ότι «είναι αδύνατον αι ελληνικαί ψυχαί να κοιμηθούν πλέον εις την ληθαργία της τυραννίας» και καταλήγοντας στο απαύγασμα του Διονυσίου Σολωμού «απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», γιατί όπως αναφέρει ο Ανδρέας Κάλβος «όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσι», το θεμελιώδες διακύβευμα του αγώνα της παλιγγενεσίας ήταν η αξίωση καθολικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας, ως έσχατο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης και θεμελιακό υπόβαθρο του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του Ελληνισμού.
Η 25η Μαρτίου αποτελεί την μεγαλύτερη επέτειο της εθνικής μας ιστορίας, γιατί η γενιά του 1821 υπερέβαλε όλες τις γενιές της φυλής. Η ποιητική κραυγή «Ελευθερία ή θάνατος» είναι η φράση όλων των Ελλήνων. Είναι μια κοσμοθεωρητική παραδοχή που ενσαρκώνει την αξίωση μιας κοινωνίας να απαλλαγεί από εξωγενείς δεσποτισμούς. Είναι όμως και αξίωση για δημοκρατία όπως ακριβώς εκφράστηκε από τον οραματισμό του Ρήγα.
Περισσότερα...
Η
Συμβουλευτική Υπηρεσία Σχολικού & Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε συνεργασία με τις
Διευθύνσεις των
Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού, διοργανώνει τη
Δευτέρα 17 και την
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, για
21ο σχολικό έτος, ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Η εκδήλωση αυτή θα διεξαχθεί στο
Θέατρο των
Αρσακείων Σχολείων και στο
Αμφιθέατρο του
Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου και θα την παρακολουθήσουν οι μαθητές της Β΄ τάξης των τριών Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από διακεκριμένους Καθηγητές Πανεπιστημίων. Για το πρόγραμμα πατήστε
εδώ.

Η καθιέρωση της
30ης Ιανουαρίου ως ημέρας μνήμης και τιμής των
Τριών Ιεραρχών (Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου Θεολόγου και Ιωάννου Χρυσοστόμου) κορυφαίων προσωπικοτήτων της χριστιανικής και της ελληνικής παιδείας πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται από ενός είδους αναστοχασμό. Αν και έζησαν πριν 17 περίπου αιώνες όχι μόνο η εκκλησία μας τους τιμά αλλά τους έχει ανακηρύξει και προστάτες της παιδείας.
Ο
Μέγας Βασίλειος υπήρξε αληθινός πανεπιστήμων, κορυφαίος ερευνητής θεωρητικών και θετικών σπουδών. Συγχρόνως όμως αναδείχθηκε ιδρυτής ενός τεράστιου φιλανθρωπικού έργου (Βασιλειάδα).
Ο
Ιωάννης ο Χρυσόστομος καλλιέργησε τη λογική σκέψη σε υπέρτατο βαθμό, παράλληλα όμως η αγάπη του για τους νέους τον κατέστησαν έναν από τους κορυφαίους παιδαγωγούς.
Ο
Γρηγόριος ο Θεολόγος αφομοίωσε όλη τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αναλώσει τη ζωή του στο ποίμνιό του.
Αυτός ο συνδυασμός λόγων και έργων τους καθιστά πρότυπα και σήμερα.
Τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκη με αιώνια αξία. Όλοι τους χαρακτηρίζονταν για τη θεολογική αλλά και την ευρύτερη επιστημονική τους συγκρότηση, τη ριζοσπαστική κοινωνική τους παρουσία, την ανοικτότητα του πνεύματος και την κριτική στάση τους απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας.
Αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων, τον έκαναν δικό τους. Έτσι τα ταλέντα και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης.
Χωρίς αμφιβολία η εποχή μας έχει πολλά κοινά με αυτή των
Τριών Ιεραρχών. Πόλεμοι, βίαιες συγκρούσεις, κοινωνικά αδιέξοδα, άλυτα οικονομικά προβλήματα, θρησκευτικές διαμάχες, εξεγέρσεις. Το μήνυμα των
Τριών Ιεραρχών είναι πάντα επίκαιρο και επαναστατικό και έρχεται να μας θυμίσει τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις που γεμίζουν ελπίδα και απελευθερώνουν. Στην εποχή μας η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, η ευαισθησία και η ανθρωπιά όλο και υποχωρούν. Η επιστήμη προοδεύει, ο κόσμος όμως συνεχίζει να φοβάται, να αγωνιά και να απελπίζεται. Να λοιπόν γιατί σήμερα οι Τρεις Ιεράρχες χτυπούν την πόρτα μας και μας καλούν να ανακαλύψουμε το αληθινό νόημα της γνώσης.
Αν θέλουμε να τους τιμήσουμε δεν χρειάζεται να το κάνουμε μέσα από τυπικές γιορτές. Απαιτείται μελέτη του έργου τους, της προσφοράς τους αλλά κυρίως η μίμηση της στάσης της ζωής τους.
Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος Καθηγητών
Οι
αναμνήσεις των σχολικών εκπαιδευτικών εκδρομών λογίζονται ανάμεσα στις πιο
γνωστές,
έντονες και πιο
διαρκείς αιτίες γνώσεων, συναισθημάτων και εμπειριών κυρίως γιατί αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα τόσο για τους μαθητές όσο για τους δασκάλους. Παρόλο που ο σκοπός τους είναι εκπαιδευτικός μπορούν συγχρόνως να αποτελέσουν μια
συναρπαστική και
πολύμορφη βιωμένη πραγματικότητα για όσους συμμετέχουν.
Αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τα επιτεύγματα του ανθρώπου και να καλλιεργήσουν την κοινωνικότητα τους.
Η εκπαιδευτική εκδρομή μπορεί να ενισχύσει τη διδασκαλία γύρω από ένα θέμα που συζητήθηκε στην τάξη. Έτσι οι δάσκαλοι μετατρέπουν τις εκπαιδευτικές εκδρομές σε
φορητές αίθουσες διδασκαλίας διδάσκοντας στα παιδιά να συλλέγουν δεδομένα. Επίσης η μεταφορά των μαθητών σε ένα νέο περιβάλλον τους χαρίζει την εμπειρία του ομαδικού ταξιδιού, την βίωση της κοινωνικότητας και τους διδάσκει να σέβονται τα μέρη που επισκέπτονται.
Με αυτό το σκεπτικό ο σύλλογος διδασκόντων καθηγητών του
Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού σε συνεδρίασή του αποφάσισε η Γ΄ Λυκείου με 84 μαθητές να μεταβεί στα Ιωάννινα. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από 9 έως 13 Δεκεμβρίου 2024 με πέντε συνοδούς καθηγητές.
Κατά τη διάρκεια των 5 ημερών οι μαθητές επισκέφτηκαν τα εξής μέρη που μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα της εκδρομής,
εδώ.
Η εκδρομή αυτή είναι ένα λιθαράκι σημαντικό στο τέμενος του σχολικού βίου και αποτελεί για όλους τους μαθητές κατευόδιο αγάπης και εφόδιο συμπαράστασης για τις δικές τους μελλοντικές αναμνήσεις.
«Οι πεταλούδες ζουν μεγάλες περιπέτειες…
Γλυκιά περιπέτεια. Γλυκιά η ζωή.»
Οδυσσέας Ελύτης (Προσανατολισμοί)
Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Η γέννηση του Χριστού ως μυστήριο Θείας οικονομίας είναι ξένο για το λογικό μας και παράδοξο για τη ζωή μας, ανήκει σε μια άλλη διάσταση, σε μια άλλη συχνότητα. Για αυτό ακριβώς έρχεται η Εκκλησία, για να μας βοηθήσει. Μας παίρνει από το χέρι, μας οδηγεί στη Βηθλεέμ, μας βάζει μέσα στο σπήλαιο και μας γονατίζει μπροστά στη φάτνη. Ασφαλώς τα Χριστούγεννα έχουν νόημα βαθύτατα πνευματικό, άγιο και σωτήριο γιατί γιορτάζουμε την ίδια την εμφάνιση του Χριστού στη γη. Μας τίμησε με την επίσκεψή Του αυτή, υπέροχα, ανυπέρβλητα, μοναδικά, καθώς ένωσε τη δική μας ανθρώπινη φύση με τη δική του τη Θεϊκή. Έτσι έχουμε την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία. Σκοπός αυτής της θείας παρέμβασης είναι η Θέωση του ανθρώπου. Ζούμε δηλαδή την αναδημιουργία μας, την ανάπλασή μας.
Η γέννηση του Χριστού δεν έχει καμία σχέση με την κοσμική γιορτή, μια γιορτή για το… πεπτικό μας σύστημα ή τις εθιμοτυπίες μας. Για το ποίμνιο της Εκκλησίας, για τους χριστιανούς όχι της ταυτότητας αλλά της συνείδησης τα Χριστούγεννα είναι ένα μυστήριο απρόσμενο. « Σήμερον ο Χριστός γεννάται» ψάλλει η Εκκλησία μας, σπάζοντας τα τοπικά και χρονικά όρια μεταφέροντας τους πιστούς σε ένα διαρκές παρόν.
Σύμφωνα με την έκφραση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου η γιορτή των Χριστουγέννων είναι «Σεισμός γης», είναι το κεντρικό μυστήριο όλης της Θείας Οικονομίας. Η δημιουργία και η σωτηρία, όλη η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία της Αγίας Τριάδος ανακεφαλαιώνεται στη γέννηση του Χριστού. Ο Θεός έρχεται να πτωχεύσει, να κριθεί, να σταυρωθεί, να κατέλθει στον Άδη, να αναστηθεί, να αναληφθεί για να φανερώσει το μυστήριο της κένωσής Του ότι δεν είναι δύναμη, ισχύς, αυθεντία, κυριαρχία, νομοθεσία, καταδίκη, τιμωρία, εκδίκηση. Έρχεται να βαστάξει όλες τις ασθένειές μας, όλα τα αγνοήματα και τα ανομήματά μας και να μεταμορφώσει όλες τις ανέλπιδες ανθρώπινες καταστάσεις.
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος υπενθυμίζει «ο Ιησούς ταπεινώθηκε για να υπενθυμίζει πάντοτε την αξιοπρέπεια των ταπεινών. Διώχθηκε για να τονίζει σταθερά την αξιοπρέπεια των άδικα διωκόμενων. Έζησε φτωχά για να μην ξεχνιέται η αξιοπρέπεια των φτωχών. Ξενιτεύτηκε για να υπενθυμίζει την αξιοπρέπεια των ξενιτεμένων. Υπέφερε μεταδίδοντας αξιοπρέπεια σε αυτούς που υποφέρουν. Ταλαιπωρήθηκε ως παιδί για να μην μπορούν οι δικοί του να λησμονούν την αξιοπρέπεια των παιδιών όλου του κόσμου».
Ας παραμερίσουμε λοιπόν τον ορθολογισμό και τον σκεπτικισμό μας, την υπερηφάνεια και την αυτάρκεια των ανθρώπων που νομίζουν ότι όλα τα εξηγούν και τα κατορθώνουν, την αγωνιώδη μέριμνα του βίου, τη ρουτίνα πολλών μάταιων πράξεων και ας προσέλθουμε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ με ταπείνωση και απλότητα.
Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός…
Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος Διδασκόντων
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου μας με τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις του κ. Παντελή Κατηνιώτη, Καθηγητή – Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και του κ. Γεώργιου Γεωργουλέα, Σχολικού Ψυχολόγου, με τους μαθητές όλων των Τμημάτων της Γ΄ Τάξης του Α΄Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού. Σκοπός των συναντήσεων αυτών, οι οποίες διεξήχθησαν από την Τετάρτη 13 έως και την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, ήταν η παροχή συμβουλευτικής στήριξης στους μαθητές αναφορικά με την αποδοτικότερη οργάνωση του χρόνου και της μελέτης τους, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους τους, ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να αναφέρουν τους παράγοντες που λειτουργούν διευκολυντικά στην προσπάθειά τους, καθώς και εκείνους που τους παρεμποδίζουν. Επίσης, μοιράστηκαν με τους συμμαθητές τους κοινούς προβληματισμούς που συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες της παρούσας κατάστασης και συζήτησαν σχετικά με τρόπους χαλάρωσης, αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους, αλλά και μεθόδους αποδοτικής οργάνωσης της μελέτης, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια των τελευταίων επαναλήψεων.
Από τους εκπροσώπους των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Φ.Ε. τονίστηκε στους μαθητές, ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι επαρκής, αρκεί να υπάρξει από την πλευρά τους συστηματικά οργανωμένη μελέτη με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους βάσει των στόχων που έχουν θέσει. Στη συνέχεια, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα κατάρτισης ενός προγράμματος με βάση τις παρούσες συνθήκες και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε μαθητή. Τέλος, αναδείχθηκε η σημασία της επικοινωνίας και της αναζήτησης στήριξης από την οικογένεια, τους φίλους και τους συμμαθητές, ενώ επισημάνθηκε και η σημασία της διατήρησης υγιεινού τρόπου ζωής (επαρκείς ώρες ύπνου, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση).
Περισσότερα...