Αρσάκεια Ιωαννίνων
sxedia logo1a  banner1821
Το διαθεματικό-πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Χριστούγεννα στην ελληνική λογοτεχνία» που εκπόνησαν, παρουσίασαν οι μαθητές τής Ε΄ τάξης τού Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 στην Αίθουσα Τέχνης τής Στοάς τού Βιβλίου.
Στόχος τού προγράμματος ήταν να βιώσουν τα παιδιά το πνεύμα των ελληνικών παραδοσιακών Χριστουγέννων και να νιώσουν τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία που κρύβονται πίσω από αυτά. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά χριστουγεννιάτικα διηγήματα των διακεκριμένων λογοτεχνών Φ. Κόντογλου, Α. Καρκαβίτσα και Α. Παπαδιαμάντη.
Συγκεκριμένα:
• Στο μάθημα των Ελληνικών επιλέχθηκαν τρία ηθογραφικά διηγήματα τού Αλ. Παπαδιαμάντη: «Στο Χριστό στο Κάστρο», «Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη» και «Το Χριστόψωμο», τα οποία οι μαθητές επεξεργάστηκαν, τόσο διασκευασμένα όσο και μέσα από το αυθεντικό κείμενο, και εκπόνησαν σειρά δραστηριοτήτων, όπως απόδοση των διηγημάτων σε μορφή κόμιξ, χαρακτηρισμούς ηρώων, εικονογράφηση αποσπασμάτων.
• Στο μάθημα των Θρησκευτικών ανέλυσαν την εικόνα τής θείας Γέννησης και συζήτησαν σχετικά με τους συμβολισμούς που υπάρχουν μέσα σε αυτή.
• Στα Καλλιτεχνικά ζωγράφισαν ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα με την τεχνική τού παζλ.
• Στο μάθημα τής Θεατρικής Αγωγής δραματοποίησαν διασκευασμένα θεατρικά δρώμενα που βασίζονται στα έργα των Φ. Κόντογλου «Χριστούγεννα στη Σπηλιά» και «Βλογημένο Μαντρί» και Α. Καρκαβίτσα «Θείον Όραμα» και «Καλικάντζαροι», τα οποία και παρουσίασαν στη Στοά τού Βιβλίου.
• Στο μάθημα τής Μουσικής οι μαθητές διδάχθηκαν χριστουγεννιάτικα, πρωτοχρονιάτικα και βυζαντινά κάλαντα από διάφορες περιοχές τής πατρίδας μας.
Αλλά και στο μάθημα τής Α΄ και Β΄ ξένης γλώσσας οι μαθητές εκπόνησαν σειρά δραστηριοτήτων:
• Στο μάθημα τής Αγγλικής Γλώσσας επεξεργάστηκαν τη χριστουγεννιάτικη ιστορία τού Κάρολου Ντίκενς «Christmas Carols», την οποία εικονογράφησαν σε μορφή κόμιξ.
• Στο μάθημα τής Γαλλικής Γλώσσας μελέτησαν έθιμα τού Δωδεκαημέρου στη Γαλλία και επεξεργάστηκαν το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «24 petites souris avant Noël».
• Στο μάθημα τής Γερμανικής Γλώσσας, οι μαθητές δημιούργησαν ημερολόγιο για τον μήνα Δεκέμβριο (Adventskalender) με 24 παραθυράκια που περιλαμβάνουν εικόνες και εκπλήξεις –μία για κάθε ημέρα– μέχρι τα Χριστούγεννα. Επίσης έφτιαξαν μπισκοτόσπιτα Lebkuchenhaus, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με ενδιαφέρουσα ιστορία και υπέροχη γεύση.
Όλες οι εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές αναρτήθηκαν στα ταμπλό τής Αίθουσας Τέχνης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί γονείς, παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την όμορφη και ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Για την εκδήλωση εργάστηκαν οι δασκάλες τής τάξης σε συνεργασία με τις καθηγήτριες των ειδικοτήτων.

Ανακοινώσεις Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού

Αναγγελίες Γ' Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού

Δεκέμβριος 2023
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31