Αρσάκεια Ιωαννίνων
   facebookermis arsakeiou alykps  banner apofoithsh 2023  a senior high school arsakeio codeweek school label official STEM
Το φετινό Πάσχα σφραγίζεται τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς από το προσφυγικό ζήτημα.

Το αίτημα των προσφύγων είναι το Πάσχα, δηλαδή το πέρασμα από τον πόλεμο στην ειρήνη, από τον θάνατο στη ζωή. Αυτή η διάβαση δεν είναι εύκολη. Ούτε και τα μετά την διάβαση. Όλοι βιώνουμε την κρίση σε πολλά επίπεδα. Η εορτή του Πάσχα μας θυμίζει την ζωή ως σταυροαναστάσιμη πορεία.

faitakis001Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας πήραν την πρωτοβουλία και αγόρασαν  «Το Νέο Κύμα», ένα έργο του καλλιτέχνη Στέλιου Φαϊτάκη, εμπνευσμένο από το προσφυγικό. Τα έσοδα διατίθενται για το νησί της Χίου και συγκεκριμένα για τον Ερυθρό Σταυρό, που ενισχύει και περιθάλπει τους πρόσφυγες από τη Συρία που φθάνουν στο νησί.

Το έργο αυτό  ήταν και το εξώφυλλο της έκδοσης 46 της Süddeutsche Zeitung Magazin, που σημαίνει ότι ένας έλληνας καλλιτέχνης ευαισθητοποίησε με το βυζαντινής τεχνοτροπίας έργο του και τους Ευρωπαίους. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει τουρίστες και πρόσφυγες δίπλα – δίπλα, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Λέει ο ίδιος: «Εγώ όταν περπατώ στους δρόμους της Αθήνας, αυτό που βλέπω σε κάθε γωνία είναι: Πρόσφυγες που δεν γνωρίζουν πώς θα συνεχίσουν στην ζωή τους, και τουρίστες οι οποίοι για δύο εβδομάδες ζουν το σήμερα χωρίς να σκέφτονται το αύριο.»

Κοινός τόπος ότι κάθε άνθρωπος σηκώνει τον δικό του σταυρό. Αναπότρεπτη αλήθεια η βίωση «καθημερινών θανάτων».

Όμως  ο θάνατος δεν είναι αήττητος. Αρκεί να ζούμε κάθε στιγμή της ζωής με την ελπίδα ως σημαία, για να τον ακυρώνουμε.

Το Πάσχα είναι εδώ, για να μας δίνει πλέρια την ελπίδα της Ανάστασης.

“Eἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν.” (Απόστολος Παύλος).

Καλό Πάσχα!

Η Διευθύντρια
Ο Σύλλογος των Καθηγητών
Οι μαθητές και μαθήτριες του Α’ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού

Πίνακας:  Στέλιος Φαϊτάκης, «Το Νέο Κύμα, 2015, inkjet εκτύπωση σε αρχειακό ματ χαρτί, 27x20 cm, έκδοση 250, υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη. 

Ανακοινώσεις Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Μάιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31