Αρσάκεια Ιωαννίνων
 a senior high school arsakeio codeweek school label official STEM banner apofoithsh 2023 ermis arsakeiou alykps facebook
…το κοφτερό έσυρες σπαθί σου, που σπιθίζει.
Και φώναξες τρανά: «Καιρός πολέμου.
Με ανθούς του ονείρου η γη ξαναγεμίζει.
Ανάστα τώρα με την άνοιξη, λαέ μου»
Στέλιος Σπεράντσας


Το '21 στην έννοια του, στη σύλληψη, στη διεξαγωγή του, στη πορεία και στις συνέπειές του, στάθηκε ο εκπληκτικός καθολικός ξεσηκωμός ενός ολάκερου κόσμου ιστορικού, που δημιούργησε το πνευματικό φως τής ανθρωπότητας και αποτέλεσε για χιλιάδες χρόνια το υψηλό κέντρο τής ιστορικής ζωής τού ανθρωπίνου γένους.

Κανενός είδους μερικότητα, καμιά τοπική συνθήκη, κανένας χρονικός προσανατολισμός δεν προσδιορίζει το '21. Τα πάντα γύρω ήταν ενάντια. Ο εχθρός παντοδύναμος, η Ευρώπη στα δεσμά τής Ιερής Συμμαχίας. Καμιά ενθάρρυνση, καμιά εξωτερική αφορμή, ένα οποιοδήποτε προσάναμμα. Το '21 είναι απόλυτο. Εμπνευσμένο από την αρχή έως το τέλος, από ιδέα καθολική, ολοκληρωμένο στον νου και στη συνείδηση τού λαού, τέλειο στη σύλληψη νοήματος και σκοπού, χάραξε απαρέγκλιτη την προκαθορισμένη τροχιά του σε θαυμαστό μετέωρο.


Οι Έλληνες!!!

Εσύντριψαν κάθε βία, θεμελίωσαν την τάξη, τον ρυθμό και την ελευθερία. Δίδαξαν τη λατρεία των αρετών και τις ευγενικές σκέψεις.

Η Ελλάδα!!!

Ευαγγελίστηκε στην ανθρωπότητα την Ανάσταση τού φωτός, όπως ο άγγελος τού ουρανού τη σωτηρία. Και αμέσως σήκωσε την αυλαία στο θέατρο των θαυμάτων! Ήρωες και μάρτυρες στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, στο Μεσολόγγι, στα Ψαρρά, ξαναγιόρτασε με πράξεις αθάνατες, νίκες και ολοκαυτώματα.

Αυτά τα υπέροχα κατορθώματα ας αφομοιωθούν μεσα στο αίμα μας για να μας χρησιμεύουν σαν ζώπυρο σε έργα εξαιρετικά, ανθρωπιστικά, μα που οι ρίζες τους είναι βαθιά βαλμένες στην εθνική μας συνείδηση. Και ας γίνουν για μας μετάδοση ιερής μυσταγωγίας στις κρίσιμες αυτές στιγμές, αίμα πατρίδος μαζί με σταγόνες με το αχάλαστο κρασί των Θερμοπυλών και τού '21, όπως κήρυξε με το κύκνειο άσμα του, όταν άρχισε η εποποιία τής Πίνδου, ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς μέσα από τα ασθενικά του στήθια που τα πύρωνε όμως η φλόγα τής θείας τέχνης «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του '21».

Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα να κάψουμε λίγο αγνό μοσχολίβανο ευγνωμοσύνης και λατρείας στις μεγάλες μορφές που ξεκίνησαν την κοσμοϊστορική επανάσταση.

Επιβάλλεται να κρατύνουμε τον εαυτό μας για να γινόμαστε με την ισχύ τής ενότητας και τής αλληλεγγύης άξιοι τού πιο ζηλεμένου ονόματος και τού υψηλού προορισμού μας, γιατί Ελλάδα σημαίνει για πάντα
ΑΝΩΤΕΡΟ ΙΔΑΝΙΚΟ.


Η Διευθύντρια
Αμαλία Μαυροειδή

O Σύλλογος των Διδασκόντων Καθηγητών

Ανακοινώσεις Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Μάιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31