Αρσάκεια Ιωαννίνων
   facebookermis arsakeiou alykps  banner apofoithsh 2023  a senior high school arsakeio codeweek school label official STEM


             ΤΡΕΙΣ ΧΟΡΔΕΣ…              ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Εκπαιδευτικοί - Μαθητές - Γονείς           Σχολείο

 proto koudouni 
Ας πάρουμε στα χέρια μας το βιβλίο και τα μολύβια μας. Είναι τα πιο δυνατά μας όπλα... Τα όπλα που θα μετατρέψουν τους καθρέφτες σε παράθυρα. 

Ο Σεπτέμβρης, ο μήνας που μυρίζει σχολικό βιβλίο και μπλε τετράδιο, ο μήνας των «αγωνιών» για τη νέα σχολική χρονιά έφτασε ενώ το πρώτο κουδούνι είναι έτοιμο να χτυπήσει. Εξάλλου είναι εντυπωσιακό το πώς μια απλή αλλαγή στο ημερολόγιο εμπνέει τόσα συναισθήματα, γίνεται ορόσημο για αλλαγές στη ζωή μας. Η νέα σχολική χρονιά δίνει την ευκαιρία σε όλους μας-εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την εκπαίδευση και τη μάθηση. Ευχή και προσδοκία όλων μας η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική, αποτελεσματική, αποδοτική, ωφέλιμη και ευχάριστη.

Αγαπητοί γονείς

Οι εκπαιδευτικοί του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, του σχολείου που εσείς επιλέξατε να φοιτήσουν τα παιδιά σας, προσπαθούν να είναι διαμορφωτές ψυχών, φορείς παιδείας και εξειδικευμένων γνώσεων. Προσπαθούν να διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών γνωρίζοντας ότι η παιδεία αποτελεί στήριγμα, πεμπτουσία και στοιχειώδη προϋπόθεση καθημερινής «αναπνοής» της κοινωνίας. Λειτουργούν ως άλλοι λαμπαδηδρόμοι μεταφέροντας τη φλόγα της γνώσης. Δεν είναι κριτές αλλά δείκτες του σωστού. Αφουγκράζονται τις ανάγκες του παιδιού και το στηρίζουν στο ταξίδι της γνώσης. Κανείς δεν ξέρει που σταματάει η επιρροή τους. Δεν κατευθύνουν τους ανέμους. Κατευθύνουν τα πανιά αρκεί η διδασκαλία τους να είναι «παιδαγωγούσα».

Οι μαθητές μας, η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να βλέπει μακριά. Τα βλέμματά τους μας δίνουν δύναμη γιατί αντιμάχονται την αδαμική γυμνότητα της εποχής. Γιατί είναι βλέμματα ετυμηγορίας και δίνουν ευοίωνες υποσχέσεις για το μέλλον. Πρέπει να δοκιμάζουν νέους τομείς, νέες δραστηριότητες και να ανοίγουν νέους δρόμους. Γι’ αυτό και χρειάζονται πρωτίστως «αυθεντικούς γονείς» και «συνειδητοποιημένους δασκάλους». Μαζί με τα παιδιά θα μάθουμε, μαζί θα κοπιάσουμε, μαζί θα νιώσουμε την ευτυχία της επιτυχίας. Για μας δεν έχει σημασία αν προχωρούν αργά αρκεί να μη σταματάνε. Το μυαλό του μαθητή δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά φωτιά που πρέπει να ανάψει.

Τέλος, οι γονείς είναι οι στυλοβάτες κάθε παιδιού αλλά δεν θα πρέπει να εξελιχθούν σε σκίαστρα της εξέλιξής τους. Το κλειδί της επιτυχίας για μια σχέση συνεργασίας με τα παιδιά είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στο ίδιο το παιδί, εμπιστοσύνη στη σχέση που χτίζουν μαζί του. Μόνο έτσι θα είναι στις αναμνήσεις των παιδιών ως γονείς, εάν είναι στη ζωή τους σήμερα.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα σχολείο ψυχοπαιδαγωγικό, ανθρωπιστικό, μαθητοκεντρικό όπου η πρωτοβουλία, η πρωτοτυπία, η αυθεντικότητα, η αυτοέκφραση και η ατομικότητα θα επαινούνται διότι η «λατρεία των ειδώλων της ομοιομορφίας δεν πρέπει να υπάρχει».

Καλή σχολική χρονιά!

Η Διευθύντρια                                                                         Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Ανακοινώσεις Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Αναγγελίες Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού

Μάιος 2024
Τον προηγούμενο μήνα   Τον επόμενο μήνα
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
week 18 1 2 3 4
week 19 5 6 7 8 9 10 11
week 20 12 13 14 15 16 17 18
week 21 19 20 21 22 23 24 25
week 22 26 27 28 29 30 31