Μαθητές και μαθήτριες τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού έλαβαν μέρος στο 5ο Μαθητικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (PSMUN) που διεξήχθη από 6 έως 8 Μαρτίου 2015 στα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα. Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, γνωστό ως "MUN", είναι ένα τριήμερο εκπαιδευτικό συνέδριο όπου μαθητές από όλο τον κόσμο συναντούνται και προσομοιώνουν τη λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών.
Χωρισμένοι σε επιτροπές οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με 600 συνομήλικους τους από σχολεία τής Ελλάδας, τής Κύπρου, τής Πολωνίας, τής Τσεχίας, τής Ισπανίας, τής Κροατίας, τού Αζερμπαϊτζάν, τής Εσθονίας, τής Αιγύπτου και τής Αμερικής και να συζητήσουν στα Αγγλικά, που είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας των συνδιασκέψεων, για θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και να φτάσουν στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα αυτά.
Για να λάβει κάποιος μέρος σε μια προσoμοίωση τού Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα: οικονομικά, γεωγραφία, κυβέρνηση, ιστορία και πολιτική. Για να προετοιμαστούν οι μαθητές χρειάστηκε να μάθουν τους κανόνες τής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να κάνουν έρευνα σε βάθος και να γράψουν εργασίες, δίνοντας ευρεία περίληψη τής θέσης τής χώρας την οποία εκπροσωπούν. Η προετοιμασία των μαθητών ολοκληρώθηκε με τις επισκέψεις στις αντίστοιχες πρεσβείες. Εκεί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν οι ίδιοι με τους πρέσβεις, να ενημερωθούν για τα ζητήματα που θα αναπτύξουν και να γνωρίσουν την ακριβή τοποθέτηση τής χώρας σε διεθνές επίπεδο καθώς και τις χώρες με τις οποίες έχουν κοινή ή όχι εξωτερική πολιτική. Αυτή η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς τα παιδιά μπόρεσαν να προετοιμάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα «resolutions», δηλαδή τις λύσεις που πρότειναν για την επίλυση των ζητημάτων, πάντα σύμφωνα με το συμφέρον τής εκπροσωπούμενης χώρας.
Τους μαθητές που εκπροσώπησαν ως ξένοι διπλωμάτες τις χώρες τής Ισπανίας, και τής Κροατίας σε θέματα τής ημερήσιας διάταξης προετοίμασε και συνόδευσε η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Μαίρη Μαρίν.
Την Ισπανία εκπροσώπησαν οι: Καλαντζής Νίκος (πρέσβης) Παπαδόπουλος Νίκος, Κωνσταντινίδη Ντέμη, Παναγιώτου Μάιρα, Κουτσόλαμπρος Χριστόφορος, Καλαντζή Αθηνά, Πολυμεροπούλου Αλεξάνδρα.
Την Κροατία εκπροσώπησαν οι: Καραμπίνος Κωνσταντίνος (πρέσβης), Σαρασίτη Άννα, Τούτουζα Έλενα, Χαρακίδα Μαρία, Χάμψα Ροδάνθη, Πετραδάκη Δέσποινα, Παπαευθυμίου Τάνια.
Ο Χρήστος Παππάς κάλυψε δημοσιογραφικά την αποστολή.
Οι μαθητές τιμήθηκαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου στο πλαίσιο τού Πολιτιστικού Διημέρου τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, όπου μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία τους.