Από 2 έως 4 Noεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1st DSTMUN), στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης ως διπλωμάτες-εκπρόσωποι της Ρωσίας.

Κάθε μαθητικό συνέδριο του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (Model United Nations, MUN) διεξάγεται αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα και αποτελεί μια εκπαιδευτική προσομοίωση των πολιτικών δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, η οποία συνδέει το σχολείο με την πραγματικότητα και ασκεί τους μαθητές στη διαπραγμάτευση παγκόσμιων προβλημάτων, την πολυμερή διπλωματία και τον δημοκρατικό δημόσιο λόγο. Μέσα από την εκτενή έκθεση στην Αγγλική γλώσσα, την έρευνα στο διαδίκτυο, την ενασχόλησή με την παγκόσμια επικαιρότητα, τις γνώσεις και τα βιώματα που αποκομίζουν, οι μαθητές προάγουν την αυτοπεποίθηση τους ως ομιλητές και πολίτες του κόσμου και αποκτούν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους.

Κατά τη διάρκεια του 1ου DSTMUN, οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι κράτους και ως Αντιπρόεδρος Επιτροπής του ΟΗΕ. Διερεύνησαν την πολιτική της χώρας τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης, συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα στo πλαίσιο των επιτροπών και των οργάνων του ΟΗΕ. ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν βιώσιμες λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η Σαπανίδου Αικατερίνη ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον άψογο και δημοκρατικό συντονισμό του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η επιλογή της έγινε κατόπιν γραπτού διαγωνισμού και προσωπικής συνέντευξης.

Επίσης, ο Ναζλίδης Σωκράτης βραβεύτηκε ως ο δεινότερος ομιλητής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την άρτια εκπροσώπηση των θέσεων της Ρωσίας.

Οι μαθητές της Β΄τάξης που συμμετείχαν ήταν:
Λάκκα Χριστίνα, Ναζλίδης Σωκράτης, Παπαδοπούλου Ελισάβετ, Σαπανίδου Αικατερίνη, Σ. Δ., Τσεκλίδου Ευφροσύνη

Τους μαθητές του Αρσακείου Λυκείου καθοδήγησε και συντόνισε η κ. Οικονόμου Άννα, καθηγήτρια Αγγλικών.