Η συνεδρίαση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακά αποδείχθηκε μοναδική εμπειρία και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα για τους μαθητές Βασίλειο Αποστόλου από το Α΄ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης και Σπυρίδωνα Ζερβό από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού/Κλασικό, που συμμετείχαν ενεργά.

Στη Διαδικτυακή 41η αυτή Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος οι δύο μαθητές επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην επερχόμενη 95η Διεθνή Σύνοδο τού ΕΚΝ, η οποία θα λάβει χώρα στη Λευκωσία τής Κύπρου, τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο τού 2021 αλλά και σε λοιπές περιφερειακές δράσεις.

Οι δύο μαθητές μοιράζονται με τις καθηγήτριές τους κ. Πολυξένη Κουτσιλιέρη (Αρσάκεια Σχολεία Εκάλης) και κ. Χριστίνα Αλεβίζου ( Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού)  τις σκέψεις και τις εντυπώσεις τους από αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Συνέντευξη Σπύρου Ζέρβου:

Σπύρο, πήρες μέρος στην 41η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος και επελέγης ανάμεσα στους πέντε πρώτους που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 95η Διεθνή Σύνοδο στην Κύπρο. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχες σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Τι σε ώθησε να πάρεις μέρος;

"Ναι ήταν η 1η φορά που συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα σαν το ΕΚΝ. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος τρέφει βαθύτατο ενδιαφέρον για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις και μου αρέσει να λαμβάνω μέρος σε προγράμματα τα οποία περιστρέφονται γύρω από αυτή τη θεματολογία, οπότε μόλις πληροφορήθηκα για την συμμετοχή τού Σχολείου μας σε ένα ακόμη τέτοιο πρόγραμμα, επεδίωξα να λάβω μέρος."

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την όλη διαδικασία, που μάλιστα φέτος, για πρώτη φορά, έγινε διαδικτυακά;

"Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Σε γενικές γραμμές η ιδέα τύυ ενεργού νεαρού Ευρωπαίου πολίτη προωθείται αρκετά από το πρόγραμμα και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που συνεργάστηκα με νέους οι οποίοι ενδιαφέρονταν για το πολιτικό γίγνεσθαι τής Ευρώπης και που επεδίωκαν να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Η όλη εκδήλωση ήταν άριστα οργανωμένη και παρόλο που δυστυχώς δεν έγινε δια ζώσης, η ψηφιακή εμπειρία ήταν διαδραστικότατη και εξεπλάγην ευχάριστα."

Τι πιστεύεις ότι σου πρόσφερε η συγκεκριμένη εμπειρία;

"Σε πρώτο πλάνο χρειάστηκε να κάνω αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα τής επιτροπής μου το οποίο ήταν "Η Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική σε συνάρτηση με την επιδείνωση των σχέσεων Ιράν-ΗΠΑ" και μπορώ να πω ότι απέκτησα πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις γεωπολιτικές ισορροπίες τής Μέσης Ανατολής, καθώς το πρόγραμμα περιελάμβανε και διαλέξεις ειδικών πάνω στο θέμα που βρήκα ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Επιπροσθέτως, έμαθα να συνεργάζομαι σε ταχείς ρυθμούς με άλλους ανθρώπους προκειμένου να παραγάγουμε ένα αποτέλεσμα σε  συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανθρώπους με τους οποίους γίναμε και φίλοι."

Επόμενη φάση η 95η Διεθνής Σύνοδος τού ΕΚΝ στην Κύπρο, το 2021. Πώς νιώθεις απέναντι στη νέα πρόκληση;

"Είμαι πολύ χαρούμενος που πέρασα στην επόμενη φάση και αναμένω την ανακοίνωση των θεμάτων των επιτροπών ώστε να ξεκινήσω την έρευνά μου."

 Τι θα συμβούλευες τους συνομηλίκους σου σχετικά με την συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα;

"Πηγαίνετε να συμμετάσχετε! Αυτά τα προγράμματα είναι ανοιχτά για όλους και πρόκειται για καταπληκτικές εμπειρίες από τις οποίες έχετε να αποκομίσετε πολύτιμα οφέλη ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε ευχάριστα και θα κάνετε πολλές νέες φιλίες."

Συνέντευξη Βασίλη Αποστόλου:

Βασίλη, και πάλι συγχαρητήρια! Θα ήθελες να μου πεις τις εντυπώσεις σου από αυτήν την τετραήμερη διαδικασία τού ΕΥΡ που δυστυχώς εφέτος, λόγω συνθηκών, έγινε διαδικτυακά;

"Σας ευχαριστώ πολύ! Tο EYP πρόκειται για μια εμπειρία η οποία είναι απαιτητική, έντονη αλλά και απόλυτα ικανοποιητική. Η διαδικασία διήρκησε, όπως είπατε, 4 ημέρες. Η πρώτη μέρα ήταν η γνωριμία με την ομάδα ενώ τη 2η και 3η δούλεψε όλη η ομάδα μαζί για την συγγραφή ενός ψηφίσματος, το οποίο παρουσιάστηκε τελικά την 4η μέρα στην ολομέλεια. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι παρόλο που δεν βρισκόμουν διά ζώσης με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες τους ένιωθα κοντά μου. Η επικοινωνία μαζί τους ήταν πολύ εύκολη και μάλιστα δεθήκαμε αρκετά, ειδικά προς το τέλος."

Θα συνέστηνες στους συμμαθητές σου να πάρουν κι εκείνοι μέρος στο μέλλον;

"Ανεπιφύλακτα. Θεωρώ πως η ευκαιρία που μας δίνεται μέσω τού Σχολείου μας είναι εξαιρετική και οφείλουμε, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται, να την αδράξουμε. Ειλικρινά όταν τελειώνει αυτή η διαδικασία νιώθεις καλύτερος άνθρωπος. Χαρακτηριστική ήταν η φράση τού Βασίλη Βάρσου ενός από τους Head Organisers τού συμβουλίου που στην τελετή λήξης είπε “ Είναι πολύ σημαντικό που ενώ οι γνωστοί σας κάθονταν  και βλέπανε netflix αυτές τις 4 μέρες, εσείς συμμετείχατε σε μια διαδικασία για να ενημερωθείτε και να γίνετε καλύτεροι πολίτες. ’’
Μέσω τής ενασχόλησης με το EYP αναγνωρίζεις τα προβλήματα που επικρατούν στην ΕΕ και προσπαθείς να βρεις εφικτές, λογικά θεμελιωμένες λύσεις, πράγμα που θεωρώ ανυπολόγιστης σημασίας, καθώς πλέον δεν είσαι κάποιος που απλώς εκφέρει άποψη από μια θέση ασφαλείας, αλλά βρίσκεσαι μέσα στα πράγματα. Διαβάζεις, συλλέγεις πληροφορίες, εντοπίζεις προβλήματα, ενεργείς όπως ακριβώς ένας Ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος για τις συνέπειες των πράξεων του. Όλα αυτά αλλά και άλλα τόσα αποτελούν χαρακτηριστικά που προσωπικά μού ελκύουν το ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος!"

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου ή ποιες δεξιότητες πιστεύεις πως οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία;

"Χαρακτηριστικά στα οποία η κριτική επιτροπή δίνει έμφαση για την επιλογή των αντιπροσώπων είναι η ομαδικότητα, η παρρησία, η ηγετική προσωπικότητα, η προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες, η ευγένεια αλλά και το γλωσσικό και γνωστικό επίπεδο των υποψηφίων. Αν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκουν αντίκτυπο στο πρόσωπο μου θα το αφήσω στην κρίση άλλων και όχι στη δική μου, όπως η κ. Κοντογιάννη η οποία πιθανώς να διέκρινε σε εμένα ορισμένα από αυτά και με προέτρεψε να συμμετάσχω. Και γι’ αυτό την ευχαριστώ πολύ!"

Αν ήσουν πραγματικός Έλληνας Ευρωβουλευτής, ποιο Ελληνικό ζήτημα θα έθετες προς συζήτηση;

"Λόγω τής συμμετοχής μου στην επιτροπή τής επαγγελματικής ενασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, θα έθετα το θέμα τής προετοιμασίας και προσαρμογής τού ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στο πλάισιο τής 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης την οποία ήδη βιώνουμε."

Ο θεσμός τής Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζεται τελευταία με σκεπτικισμό από κάποια μερίδα κόσμου. Πιστεύεις πως τα θεμέλιά της είναι γερά και θα αντέξουν ή έχουν αρχίσει να τρίζουν
σοβαρά;

"Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ο θεσμός τής Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο ακόμα άνθρωποι ενδιαφέρονται για το ευρωπαϊκό καλό. Από την ίδρυσή της άλλωστε η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει σκεπτικισμό και ιδιοτελή εθνικά συμφέροντα. Πάντα όμως κατάφερνε μέσω διαλόγου, διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις για την ευημερία όλων των κρατών-μελών της. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί το πιο επιθυμητό μέρος διαμονής σε όλη την υφήλιο."

Στο συνέδριο τού ΕΥΡ, που θα διεξαχθεί κάποια στιγμή στη Λευκωσία (εύχομαι δια ζώσης), θα είσαι ένα από τα πέντε μέλη τής ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Πως φαντάζεσαι αυτή σου τη συμμετοχή;

"Πραγματικά και εγώ εύχομαι οι συνθήκες τον Σεπτέμβρη να επιτρέπουν την διεξαγωγή τού συμβουλίου χωρίς κανένα περιορισμό. Θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία καθώς νέοι από όλα τα κράτη-μέλη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκεντρωθούν με σκοπό την ανταλλαγή θέσεων και απόψεων για ζητήματα που μας αφορούν όλους. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσω νέους με διαφορετικές νοοτροπίες και να συνδιαλεχθώ μαζί τους για ένα κοινό αποτέλεσμα, έχοντας κάτι κοινό όμως, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα."

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου στο EYP GREECE, δεδομένου ότι μπορείς να παραμείνεις μέλος του και μετά το σχολείο;

"Σκοπός μου είναι και θα προσπαθώ συνεχώς, ακόμη και μετά την αποφοίτηση μου από το Σχολείο, να παραμείνω ενεργός και να συμμετέχω σε διασκέψεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Μακάρι μάλιστα στο μέλλον να εργάζομαι και ως νομικός στην Ευρωπαϊκή Ένωση!"