Σύμφωνα με το πλάνο εργασιών τού eTwinning έργου ‘STEAM with fairy tales’ για τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2022, οι μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης κλήθηκαν να υλοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες.
Αρχικά έπρεπε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στους μαθητές των υπολοίπων σχολείων με τα οποία συνεργάζονται, κάτι που γίνεται στην αρχή σε όλα τα eTwinning έργα, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τους μαθητές των άλλων σχολείων με τα οποία πρόκειται να υλοποιήσουν συνεργατικές δραστηριότητες. Οι μαθητές όλων των σχολείων παρουσίασαν τον εαυτό τους μέσω βίντεο.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο γνωριμίας τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, εδώ.


Στη συνέχεια οι μαθητές των 18 σχολείων χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας ανά 3 ή 4 σχολεία για να επεξεργαστούν ένα παραμύθι τής επιλογής τους που να έχει σχέση με αριθμούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STEAM. Οι μαθητές τού Αρσακείου επέλεξαν να ασχοληθούν με το δημοφιλές παραμύθι ‘The 3 little pigs’ και συνεργάστηκαν με μαθητές από άλλα 3 ελληνικά σχολεία και από ένα σχολείο από την Ιταλία. Στόχος τής συνεργασίας  ήταν να δημιουργηθούν δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές των 4 σχολείων θα χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο STEAM για να επιτύχουν 4 στόχους/αποστολές.
Οι μαθητές τού Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν ένα ebook για όλα τα σχολεία με τη χρήση τού ψηφιακού προγράμματος genially και έφτιαξαν με το πρόγραμμα voki τρεις χαρακτήρες με τη μορφή ζώου που θα ανακοίνωναν κάθε δραστηριότητα στους μικρούς μαθητές ως αποστολή (challenge). Την πρώτη αποστολή ανακοίνωσε το σκυλάκι Alex the dog, τη δεύτερη η μελισσούλα Linda the bee, την τρίτη η γλυκιά γατούλα Kitty the cat και την τελευταία όλα τα ζωάκια μαζί.
Οι 4 αποστολές που κλήθηκαν να ολοκληρώσουν τα 4 σχολεία ήταν:
1) να χτίσουν τα σπιτάκια των 3 μικρών γουρουνιών με τα υλικά που αναφέρονται στην ιστορία
2) να χρησιμοποιήσουν το bee bot ως τον λύκο που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και να παρουσιάσουν τη διαδρομή του
3) να χτίσουν ένα σπίτι που θεωρούν ότι είναι πολύ δυνατό και ασφαλές με ό,τι υλικά θέλουν
4) να δημιουργήσουν συνεργατικά ένα διαφορετικό παραμύθι εμπνευσμένο από το παραμύθι ‘The 3 little pigs’ και οι μαθητές κάθε σχολείου, με τη σειρά τους, να συμπληρώνουν την εξέλιξη τού παραμυθιού πλαισιώνοντάς την με 3 ζωγραφιές και προσθέτοντας λίγες προτάσεις.
Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους από τις 4 παραπάνω αποστολές αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο ebook που δημιουργήσαν και το οποίο μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, εδώ.
To συνεργατικό παραμύθι ‘The Four friends’ που δημιούργησαν οι μαθητές και που είναι ενσωματωμένο και στο ebook μπορείτε να δείτε ακολουθώντας το ακόλουθο σύνδεσμο, εδώ.