Στο πλαίσιο τού προγράμματος If cinéma τού Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, οι μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Δημοτικών που διδάκονται Γαλλικά συμμετείχαν στη δράση “Le jour le plus court”, που είναι αφιερωμένη σε ταινίες μικρού μήκους (Fête du court métrage !)
Πρόκειται για ταινίες διάρκειας από 1-59 λεπτών όλων των ειδών: κινούμενα σχέδια, μεταφορές από διηγήματα και πολλές άλλες.
Η δράση αυτή ξεκίνησε με πρωτοβουλία τού CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée) και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία τής εταιρίας ταινιών μικρού μήκους με το Γαλλικό Ινστιτούτο, προσκαλώντας όλους, μικρούς και μεγάλους, να ενθαρρύνουν: α) την τεχνική και την καλλιτεχνική ποικιλία β) τις διαφορετικές ματιές που διασταυρώνονται ανάμεσα σε γαλλικές και τοπικές κινηματογραφικές ταινίες και γ) τις συναντήσεις και συζητήσεις με τους θεατές-μαθητές και εκπαιδευτικούς σε διάφορα σημεία: αίθουσες προβολών, κινηματογράφους, σχολεία, ινστιτούτα και άλλα.
Εν όψει των Χριστουγέννων, λοιπόν, και με αφορμή την μικρότερη ημέρα τού χρόνου (21 Δεκεμβρίου, Le Jour le plus Court), οι μαθητές των τα τμημάτων Γαλλικών τής Γ΄ τάξης των Αρσακείων - Τοσιτσείων Δημοτικών Εκάλης και Ψυχικού, από 18 έως 22 Δεκεμβρίου 2015, παρακολούθησαν ταινίες μικρούς μήκους κατάλληλες για παιδιά αυτής τής ηλικίας.
Παράλληλα, στις 21 Δεκεμβρίου 2015, οι μαθητές όλων των τάξεων των Γαλλικών τού Αρσακείου Δημοτικού Πατρών επισκέφθηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο για να παρακολουθήσουν τις ταινίες μικρού μήκους που ήταν προγραμματισμένες για τον εορτασμό τής ημέρας αυτής. Οι μαθητές είδαν πέντε ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων που είχαν προβληθεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τής Δράμας.
Απόλαυσαν τον «Πρίγκιπα των κοσμημάτων» τού Michel Ocelot, ένα παραμύθι από τις "Χίλιες και μια νύχτες". Ακολούθησε ο «Κορμός των Χριστουγέννων» των Stéphane Aubier και Vincent Patar. Η επόμενη ταινία ήταν το «Εμπρός, μαρς!» των Loïc le Goff, Garrick Rawlingson, Guillaume Lenoël, Rimelle Khayat και Pierrick Barbin. Στη συνέχεια, είδαν την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ο μικρός εξωγήινος» και τέλος παρακολούθησαν τα «Μικροπράγματα» τού Benoît Razy.
Η επίσκεψή στο Γαλλικό Ινστιτούτο έκλεισε με ανταλλαγές χριστουγεννιάτικων ευχών στα Γαλλικά. Oι μαθητές διασκέδασαν παρακολουθώντας τις ταινίες μικρού μήκους και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τις καθηγήτριές τους την κεντρική ιδέα κάθε ταινίας και το ηθικό δίδαγμα.