Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές τής Β΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21», η οποία φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή τους στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, στο πλαίσιο τού μαθήματος των Γαλλικών, οι μαθητές Εφραίμ Γεωργιάδης και Αλέξανδρος Αθανασιάδης ετοίμασαν και παρουσίασαν μια εντυπωσιακή παρουσίαση powerpoint για τη βιογραφία και τα σπουδαιότερα έργα τού γνωστού ζωγράφου.
Ο Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά (Eugène Delacroix, 1798-1863) υπήρξε μια εμβληματική μορφή τού Ρομαντισμού. Πηγή έμπνευσης τού καλλιτεχνικού του έργου αποτελούν ιστορικά γεγονότα, όπως η ελληνική και η γαλλική επανάσταση. Αν και δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, ο Ντελακρουά επηρεάστηκε από το φιλελληνικό πνεύμα τής εποχής του και συγκινήθηκε από τον ηρωισμό των Ελλήνων που πολέμησαν με σθένος και αυτοθυσία τους κατακτητές τους. Ορισμένα από τα κορυφαία έργα του είναι «Η Σφαγή τής Χίου», «Έφιππος Έλληνας αγωνιστής», «Η Ελλάδα στα ερείπια τού Μεσολογγίου» και «Η Μάχη τού Γκιαούρη με τον Πασά», που αποτυπώνουν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.
Τους μαθητές στην προετοιμασία τής εργασίας τους καθοδήγησε η καθηγήτρια Γαλλικών κ. Ιουλία Γάτσου.