Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie, πατήστε εδώ), που εορτάζει τα 52 χρόνια από την ίδρυσή του (20 Μαρτίου 1970) στο Νιαμέι, αριθμεί 88 χώρες και κυβερνήσεις-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που είναι μέλος του από το 2004.

Για να προβληθεί η γαλλική γλώσσα σε όλο τον κόσμο έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) και η Εβδομάδα τής Γαλλικής Γλώσσας και Γαλλοφωνίας (12-20 Μαρτίου).
Σε όλο τον γαλλόφωνο κόσμο αλλά και σε χώρες όπου τα Γαλλικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δράσεις που αναδεικνύουν τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλόφωνο πολιτισμό.

Έτσι, το διάστημα από 12 έως 20 Μαρτίου 2022 όλοι οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) που διδάσκονται τα Γαλλικά ως β΄ ξένη γλώσσα ενημερώθηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας και τη σημασία τής γαλλικής γλώσσας που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους από εκατομμύρια ανθρώπους και η οποία αποτελεί την 4η γλώσσα στο διαδίκτυο και την 5η παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο τού Συντονισμού εκπονήθηκε εκπαιδευτικό πολυτροπικό υλικό προσαρμοσμένο στο γλωσσικό επίπεδο των μαθητών κάθε τάξης.
Εκτός από τις συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνιαμό Γαλλοφωνίας, οι μαθητές των Αρσακείων πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις.

Μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού, με την καθοδήγηση τής κ. Α. Τσιχλή, δημιούργησαν ένα podcast όπου αναλύουν τους λόγους για τους οποίους μαθαίνουν Γαλλικά και μαθητές τής κ. Μ. Μπαστουνοπούλου ετοίμασαν σύντομο βίντεο με δημιουργίες τους.

Μαθητές επιπέδου DELF Β2 των Σχολείων παίζουν τα διαδραστικά παιχνίδια που δημιούργησαν οι μαθητές τής κ. Ε. Λιάκου (Β΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού) και τής κ. Μ. Ζαχαροπούλου (Αρσάκειο Γυμνάσιο Πατρών), με τα οποία συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας. Μάλιστα το παιχνίδι τού Αρσακείου Γυμνασίου Πάτρας έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Β2.

Μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, με την καθοδήγηση τής κ. Σ. Καρασάββα, δημιούργησαν ένα βίντεο όπου παρουσιάζουν τη συνταγή τής χωριάτικης σαλάτας στη γαλλική γλώσσα, το οποίο και μοιράζονται με τους Γάλλους εταίρους τους στην πλατφόρμα Twinspace τού συνεργατικού έργου eTwinning με τίτλο “Explorer la Grèce: découvrir sa langue et sa culture”, στο οποίο συμμετέχουν τη φετινή χρονιά.