Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται στη Γαλλία και σε γαλλόφωνες χώρες η ημέρα τής Chandeleur.

Οι μαθητές όλων των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων που διδάσκονται Γαλλικά, στις 2 Φεβρουαρίου 2023, έφτιαξαν κρέπες στην τάξη τους, έμαθαν για το έθιμο τής κρέπας και τον συμβολισμό της μέσα από το βιβλίο τους αλλά και μέσα από εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό διαθέσιμο και στο e-arsakeio.

Οι μαθητές των Αρσακείων Γυμνασίων και Λυκείων που διδάσκονται Γαλλικά έμαθαν για το έθιμο τής κρέπας μέσα από στοχευμένο οπτικοακουατικό υλικό και έφτιαξαν κρέπες στην τάξη τους ή στον κήπο, ενώ οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κέρασαν κρέπες τους μικρούς μαθητές τού Δημοτικού.

Σύμφωνα με την παράδοση, στις 2 Φεβρουαρίου σε κάθε σπίτι φτιάχνουν αλμυρές και γλυκές κρέπες και για την παράδοση αυτή υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Στη ρωμαϊκή εποχή το σχήμα και το χρώμα τής κρέπας συμβόλιζε τον ήλιο και το τέλος τού σκληρού χειμώνα, ενώ για άλλους το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους φέρνει καλή τύχη στην επόμενη σοδειά.

Κατά μία τρίτη ερμηνεία, η κρέπα προέρχεται από το ψωμί που έδινε ο Πάπας Gélase I στους προσκυνητές που κατέφθαναν στη Ρώμη.

Επίσης, θεωρείται η γιορτή των κεριών που συμβολίζει το φως, καθώς για τους χριστιανούς είναι η ημέρα τής Υπαπαντής.

Τέλος, η 2α Φεβρουαρίου είναι και η ημέρα τής μαρμότας που εορτάζεται στη Βόρεια Αμερική, καθώς το ξύπνημα τής μαρμότας από τη χειμερία νάρκη προαναγγέλλει το τέλος τού χειμώνα και την αρχή τής άνοιξης.

001