Η ιδέα τού φετινού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας με θέμα "Τα δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων" ("Cabinets de curiosités") γεννήθηκε με αφορμή την έκθεση «Visitations» τού καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosités, η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο τής Αναγέννησης, στις αρχές τού 15ου αιώνα.

Ο διαγωνισμός καλεί τους μαθητές να εξερευνήσουν, να παρατηρήσουν, να δημιουργήσουν και να αναδείξουν αντικείμενα και παιχνίδια που προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό.

Μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων συμμετέχουν και αυτή τη χρονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, που διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο το διάστημα από 9 Ιανουαρίου έως 20 Μαρτίου 2023 και τελεί υπό την αιγίδα τής Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οι μαθητές επιπέδου DELF Α1 τού Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων συμμετέχουν στην κατηγορία «Le cabinet de curiosités français» παρουσιάζοντας αντικείμενα που προέρχονται από τη Γαλλία ή από γαλλόφωνες χώρες, με την καθοδληγηση των καθηγητριών κ. Ο. Ρίζου και Μ. Κατσικογιώργου.

Στην κατηγορία «Le jeu des curiosités» συμμετέχουν και οι μαθητές επιπέδου DELF Α2 τού Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με καθηγήτρια την κ. Ε. Βασιλείου. Οι μαθητές κατασκεύασαν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Voyage à Paris» με θέμα τα αξιοθέατα του Παρισιού.

Στην ίδια κατηγορία συμμετέχουν και οι μαθητές τού Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού με καθηγήτρια την κ. Ε. Λιάκου, οι οποίοι κατασκεύασαν το παιχνίδι «Objets volés», εμπνευσμένο από τα κάστρα τού Λίγηρα και τους καλύτερους ντετέκτιβ τού κόσμου.

Στην κατηγορία «Exotica» συμμετέχουν οι μαθητές επιπέδου DELF B1 τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μ. Ζαχαροπούλου, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στην πόλη τους χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphones.

Επίσης, μαθητές τού Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το παιχνίδι «Jouez avec Philippe» σε διαδραστική μορφή με την εφαρμογή genial.ly και με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ι. Γάτσου, Σ. Καρασάββα και Γ. Γάτση.

Οι μαθητές επιπέδου DELF Β2 τού Αρσακείου Λυκείου Πατρών συμμετείχαν στην κατηγορία «Le curieux musée de la classe», δημιουργώντας ένα αξιοπερίεργο μουσείο στον χώρο τού Σχολείου αλλά και σε διαδραστική μορφή με τη χρήση τού genial.ly και με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μ. Ζαχαροπούλου.

Μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές στον διαγωνισμό εδώ.