Σεπτέμβριος

 

Ένα γερμανικό σχολικό καλωσόρισμα

Ένα γλυκό καλωσόρισμα περίμενε τους μαθητές της Γ’ τάξης Δημοτικού με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Το παραδοσιακό γερμανικό έθιμο με τα πολύχρωμα χωνιά (Schultüten) έδωσε χαρά στους μικρούς μας. Οι μαθητές κατασκεύασαν με τη βοήθεια των καθηγητριών τους το παραδοσιακό πολύχρωμο χωνί, που γεμάτο με σχολικά είδη και γλυκίσματα συμβολίζει το ξεκίνημα μιας όμορφης σχολικής χρονιάς.

01a 01b

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος γιόρτασαν και φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου) συμμετέχοντας με τη καθοδήγηση των καθηγητριών τους σε διάφορες εκδηλώσεις. Δημιούργησαν και χρωμάτισαν σημαίες και έμαθαν τις ονομασίες των αντίστοιχων χωρών. Κατασκεύασαν χαρτόνια με λέξεις σε 4 διαφορετικές γλώσσες. Έμαθαν γνωστές παροιμίες στα Γερμανικά και προσπάθησαν να τις αποτυπώσουν στο χαρτί με ευφάνταστο τρόπο. Παρακολούθησαν παρουσίαση στο e-arsakeio και έλυσαν Quiz ερωτήσεων με θέμα τις χώρες της Ευρώπης.

02a 02b 
02c 02d
 

 

Δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Θεσσαλονίκη

Στις εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Goethe με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος και εφέτος οι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν σε γλωσσικά και επιτραπέζια παιχνίδια, χόρεψαν γερμανικά τραγούδια, μεταμφιέστηκαν, έπαιξαν με το αλεξίπτωτο του GlossoMobil, γεύτηκαν γερμανικές λιχουδιές και να πήραν αναμνηστικά ενθύμια.

02e 02f 02g 02h 02i

 

 


Οκτώβριος

 

Παγκόσμια Ημέρα των ζώων

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των ζώων (4 Οκτωβρίου) οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Γ΄ τάξης των Αρσακείων  Δημοτικών φιλοτέχνησαν όμορφες αφίσες που απεικόνιζαν ζωάκια. Έχοντας μάθει από τα πρώτα κιόλας μαθήματα το γερμανικό Αλφάβητο, διδάχθηκαν ένα ζώο από κάθε γράμμα του, έπαιξαν παντομίμα και δημιούργησαν σουπλά με απεικονίσεις ζώων για το σπίτι.

03a 03b

 

Βράβευση σε Διαγωνισμό Έκθεσης

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού και Πατρών συμμετείχαν σε Διαγωνισμό Έκθεσης, που διοργάνωσε το γραφείο Σχολικών Συμβούλων, με θέμα „Liebe zu den Tieren“ (Αγάπη για τα Ζώα). Οι μαθητές συζήτησαν για τη σημασία του εορτασμού, για το αγαπημένο τους κατοικίδιο, για τα υπό εξαφάνιση ζώα και για την κακοποίηση των ζώων. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, έκαναν ασκήσεις λεξιλογίου, φιλοτέχνησαν ταμπλό και συνέταξαν εκθέσεις, με τις οποίες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η μαθήτρια του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Άννα Γιαπιτζή-Παπανδρέου απέσπασε το 2ο βραβείο. Ο μαθητής του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού Παναγάκης Κωνσταντίνος και η μαθήτρια του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Λουκοπούλου Χριστίνα κατέκτησαν τη 3ο θέση.

04a 04b 04c

 

Oktoberfest

Για την προέλευση και τον τρόπο εορτασμού της παραδοσιακής γιορτής της μπύρας, που διοργανώνεται από το 1810 κάθε χρόνο στη Βαυαρία ενημερώθηκαν με παρουσίαση PowerPoint οι μαθητές της Στ΄ Δημοτικού. Στη συνέχεια απάντησαν σε Quiz που δημιούργησε ομάδα συμμαθητών τους.

05

 

Ταξιδεύοντας με το eTwinning

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Γ΄ τάξης του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που ανήκουν στον όμιλο «Ταξιδεύοντας με το eTwinning» με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους εκπόνησαν ερευνητική εργασία με θέμα „Idiomatik“, άκουσαν ομιλία και συζήτησαν με το δημοσιογράφο, φιλόλογο, θεολόγο και λαογράφο κ. Βασίλη Μαλισιόβα για τις έννοιες των ιδιωματισμών και των παροιμιών, την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει αυτό το είδος του λόγου, για τον τρόπο που εξελίχθηκε ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής, αλλά και για την αλληλεπίδραση μεταξύ των βασικών γλωσσών που διδάσκονται: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά. Η ερευνητική εργασία των μαθητών εκπονείται υπό την αιγίδα της ελεύθερης και ασφαλούς πλατφόρμας eTwinning , που τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους μαθητές από άλλα κράτη της Ευρώπης που επίσης μαθαίνουν τη Γερμανική ως Β΄ Ξένη Γλώσσα.

06  

 

 


Νοέμβριος

 

Meine Lieblingsperson

Τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είδωλα και τον καλύτερό τους φίλο παρουσίασαν οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού στους συμμαθητές και στις καθηγήτριές τους. Έγιναν μικροί δημοσιογράφοι θέτοντας ερωτήσεις, έπαιξαν Quiz και κατασκεύασαν ταμπλό με φωτογραφίες και τις πληροφορίες για τα αντίστοιχα πρόσωπα.

07a 07b 07c

 

Το τείχος του Βερολίνου

Με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων από την Πτώση του τείχους του Βερολίνου (9 Νοεμβρίου 2014) οι μαθητές της Ε΄ & Στ΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος παρακολούθησαν παρουσίαση και video με την ιστορία του τείχους από τη δημιουργία μέχρι την πτώση του. Στη συνέχεια φιλοτέχνησαν ταμπλό με εικόνες συγκρίνοντας το Βερολίνο πριν και μετά την ενοποίηση. Τέλος οι μαθητές επεξεργάστηκαν φυλλάδιο με σχετικό λεξιλόγιο, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις σημαντικότερες πληροφορίες.

08a 08b

 

Φάουστ … εγώ μέσα στον κόσμο που ζω

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014 μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Γ΄ τάξης  του Β’ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού και της Β΄& Γ΄ τάξης του Β’ Αρσακείου Λυκείου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Φάουστ… εγώ μέσα στον κόσμο που ζω» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου». Προηγήθηκε ενημέρωση των μαθητών με έντυπο υλικό από το συντονισμό του Γερμανικού τμήματος πάνω στη ζωή και το έργο του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Johann Wolfgang von Goethe και στα ερωτήματα που θέτει ο Φάουστ: ποιος είμαι, τι είναι η ευτυχία, πώς την αναγνωρίζω, τι τίμημα έχει, ποια η ευθύνη μου μέσα στον κόσμο που ζω. Η νεανική προσέγγιση του έργου «Faust» του Goethe  ενθουσίασε τους μαθητές των Σχολείων μας.

09a 09b

 

Laterne, Laterne

Για το έθιμο της γιορτής των φαναριών (Laternenfest), που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Μαρτίνου, ενημερώθηκαν οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Κατασκεύασαν φαναράκια, τραγούδησαν τα παραδοσιακά τραγούδια που τραγουδούν τα παιδιά στις γερμανόφωνες χώρες το βράδυ της γιορτής του Αγ. Μαρτίνου και επεξεργάστηκαν φύλλο εργασίας.

10a 10b 10c

 

 


Δεκέμβριος

 

To GlossoΜobil επισκέπτεται τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα «Γερμανικά σε κίνηση», που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η δράση έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών με διδακτικό υλικό, μουσική και παιχνίδια. Με την καθοδήγηση του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού του Ινστιτούτου Goethe, οι μαθητές συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στη γερμανική γλώσσα.

11a 11b 11c

 

Τόπος μάθησης: Βιβλιοθήκη

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Γ΄ τάξης του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, που ανήκουν στον όμιλο «Ταξιδεύοντας με το eTwinning» παρακολούθησαν το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Goethe „Lernort: Bibliothek“. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιούν οι μαθητές  που λαμβάνουν μέρος στην ερευνητική εργασία eTwinning „Idiomatik“. Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης τους έδειξε τεχνικές αναζήτησης βιβλιογραφίας και τους έδωσε πληροφορίες σχετικά με ιδιωματισμούς που έχουν σχέση με το «φαγητό». Οι μαθητές έκαναν χρήση λεξικών ιδιωματισμών και συνέλεξαν υλικό για τη δημιουργία του δικού τους λεξικού.

12a 12b 12c

 

Mein Superstar

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κ. Α. Κεφαλά, συνέταξαν εκθέσεις και φιλοτέχνησαν ταμπλό με θέμα «Ο αγαπημένος μου Σταρ». Στα κείμενά τους αναφέρθηκαν σε διάσημους στις μέρες μας ηθοποιούς, τραγουδιστές και αθλητές καταλήγοντας, επηρεασμένοι από το πνεύμα των Χριστουγέννων πως ο πιο αγαπητός διαχρονικά «Σταρ» δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη.

13

 

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning (Θεσσαλονίκη)

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος  eTwinning στο οποίο συμμετείχαν, της φυσικές ομορφιές της πατρίδας τους στους μαθητές των σχολείων με τα οποία συνεργάζονταν διαδικτυακά. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους δημιούργησαν video, στο οποίο προέβαλαν τις φυσικές ομορφιές, τα μνημεία, τη βιοποικιλότητα και τη γαστρονομία της πόλης τους.

14


 


Ιανουάριος

 

Φιλαναγνωσία

Στο πλαίσιο της «Φιλαναγνωσίας» οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος διάβασαν με τις καθηγήτριές τους τα γνωστά παραμύθια των αδερφών Γκριμ Die Bremer Stadtmusikanten και „Der Hase und der Igel“. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με το λεξιλόγιο διασκεδάζοντας: ετοίμασαν μικρές διασκεδαστικές ασκήσεις, ζωγράφισαν, κατασκεύασαν ταμπλό, περιέγραψαν και δραματοποίησαν σκηνές που τους άρεσαν.

15a 15b 15c
15d
 15e 15f

 

Ημέρα Γερμανικού Κινηματογράφου

Την κινηματογραφική απόδοση του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ «Ο παπουτσωμένος γάτος» σε γερμανική γλώσσα παρακολούθησαν οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού. Οι μαθητές έμαθαν σχετικό λεξιλόγιο, δημιούργησαν ταμπλό και παρακολούθησαν παρουσίαση για τη ζωή και το έργο των αδερφών Γκριμ από την ψηφιακή πλατφόρμα του Γερμανικού τμήματος της Φ.Ε.

16a 16b 16c

 

 


Φεβρουάριος

 

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning (Πάτρα)

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning με θέμα „Freizeitaktivitäten“ . Συνεργάστηκαν με μαθητές Γυμνασίου της πόλης Wroclaw της Πολωνίας, συνέταξαν εργασίες, αντάλλαξαν e-mail, δημιούργησαν ηλεκτρονική αφίσα, έκαναν ψηφιακές παρουσιάσεις και δημιούργησαν video, προσεγγίζοντας έτσι με βιωματικό τρόπο τη Γερμανική γλώσσα τόσο σε γραπτό όσο και σε προφορικό επίπεδο.

17a 17b 
17c 17d

 

 



Μάρτιος

 

 

Das Bild der Anderen

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Πατρών συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους στο πρόγραμμα του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe „Das Bild der Anderen“ («Η εικόνα των άλλων»). Είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν στη Γερμανική γλώσσα με συνομήλικους τους μαθητές από το εξωτερικό, να ανταλλάξουν απόψεις, να περιγράψουν την καθημερινότητά τους, να παρουσιάσουν τα ενδιαφέροντά τους και στο τέλος της σχολικής χρονιάς να ανταλλάξουν αναμνηστικά δώρα.

18a 18b

 

       

 



Απρίλιος

 

 

4ο Μαθητικό Παναρσακειακό Συνέδριο

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο 4ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Αγώνας και Αγώνες». Συγκεκριμένα οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού δημιούργησαν αφίσα στη Γερμανική γλώσσα με θέμα „Spyridon Louis: der Kampf eines einfachen Wasserträgers zum Sieg!“. Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού παρουσίασαν εισήγηση με θέμα «Οι Δράσεις των Φιλοζωικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό» και δημιούργησαν αντίστοιχη αφίσα στη Γερμανική γλώσσα.

19a 19b 19c

 

Γερμανοί αρχιτέκτονες & Νεοκλασικισμός

Με αφορμή αναφορά στο μάθημα σε Γερμανούς αρχιτέκτονες που έζησαν και εργάστηκαν στην Αθήνα του 19ου αιώνα, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης ασχολήθηκαν με το Νεοκλασικισμό. Παρακολούθησαν παρουσίαση από την ψηφιακή πλατφόρμα του Σχολείου με θέμα την επίδραση της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων σε έργα αρχιτεκτόνων σε Γερμανία και Ελλάδα, επισκέφθηκαν το Νομισματικό Μουσείο και είχαν την εμπειρία μιας διαδραστικής ξενάγησης στην οποία συμμετείχαν ενεργά. Άκουσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την ξεναγό τους, αναζήτησαν και παρουσίασαν και οι ίδιοι, άλλοτε στην ελληνική και άλλοτε στη γερμανική γλώσσα, στοιχεία για την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τη ζωή και το έργο των Ερρίκου Σλήμαν και Ερνέστου Τσίλλερ, τα ευρήματα των ανασκαφών στην Τροία που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες, τα αρχαία νομίσματα, τα μέτρα και σταθμά και τους τρόπους συναλλαγής

20a 20b

 

Internationaler Kinderbuchtag

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος όλων των τάξεων του Δημοτικού μεταφέρθηκαν για λίγο στο μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών απολαμβάνοντας την κινηματογραφική απόδοση των γνωστών παραμυθιών των αδερφών Γκριμ «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο γενναίος ραφτάκος», ¨Τραπεζάκι στρώσου» και «Ο παπουτσωμένος γάτος» στη γερμανική γλώσσα. Οι μαθητές συζήτησαν με τις καθηγήτριές τους για τους συμβολισμούς των παραμυθιών και έμαθαν για τη ζωή και το έργο των αδερφών Γκριμ. Η προβολή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe.

21a 21b 21c

 

Πασχαλινά γερμανικά έθιμα

Οι μαθητές του Γερμανικού Τμήματος των Αρσακείων Δημοτικών Σχολείων γνώρισαν μερικά από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα των γερμανόφωνων χωρών, μελετώντας ταυτόχρονα το αντίστοιχο λεξιλόγιο. Αναζήτησαν και φυσικά γεύτηκαν τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά, που σύμφωνα με το έθιμο είχει κρύψει ο Osterhase (ο πασχαλινός λαγός) στην αυλή του σχολείου.

22a 22b 22c

       

 


Μάιος

 

 

Μουσείο Αυτοκινήτου

Την καθιερωμένη τους επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου έκανα και εφέτος οι μαθητές της Ε΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Σχολείων Ψυχικού και Εκάλης, με αφορμή αναφορά του διδακτικού βιβλίου τους σε πρωτοπόρους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Daimler, Benz και Porsche. Αφού παρακολούθησαν παρουσίαση της γενέτειράς τους, του  κρατιδίου Baden-Württemberg, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του σχολείου μας, οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες, έκαναν εργασίες και κατασκεύασαν ταμπλό. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο μουσείο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά εκθέματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης και να πληροφορηθούν για την ιστορία του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο παιχνίδι «Κυκλοφορώ με ασφάλεια».


23a 23b 23c 23d

 

 

Πολιτιστικό Διήμερο

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Α΄ τάξης Γυμνασίου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Διημέρου των Αρσακείων Σχολείων διοργανώνοντας τουρνουά επιδαπέδιου παιχνιδιού στο πλαίσιο της δραστηριότητας „Deutsch … mal anders“. Συγκεκριμένα έπαιξαν το παιχνίδι „Mensch ärgere dich nicht“ («Γκρινιάρης»), το οποίο συμπλήρωσε 100 χρόνια ύπαρξης και έχει προσφέρει στιγμές χαράς και διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν εμπράκτως τις γνώσεις Γερμανικών που είχαν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι η εκμάθηση μιας γλώσσας μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από το παιχνίδι, συμβατικό ή ψηφιακό.

24a 24b

 

     

 


Ιούνιος

 

 

Έκθεση με θέμα την «Ανακύκλωση»

Με αφορμή θεματική ενότητα του βιβλίου τους οι μαθητές της Ε΄ τάξης παρουσίασαν στη Γερμανική γλώσσα έκθεση από αντικείμενα, που κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα υλικά. Συζήτησαν για τη σημασία της ανακύκλωσης και έμαθαν χρήσιμο λεξιλόγιο με ευχάριστο τρόπο.

25

 

       

 


Διαθεματικές προσεγγίσεις

 

Οι μαθητές συμμετείχαν με τραγούδια, απαγγελίες, ανάγνωση βιβλίων, δραματοποιήσεις, ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια, ταμπλό και εργασίες στα παρακάτω διαθεματικά-πολιτιστικά προγράμματα:

 

§ Με οδηγό τον Βιβάλντι ταξιδεύουμε στις τέσσερις εποχές

§ Όταν η Φαντασία ταξιδεύει γίνεται Τέχνη, Ποίηση, Μουσική, Χορός

§ Χαίρομαι να λειτουργώ ομαδικά

§ Ταξιδεύοντας μ’ ένα καράβι – Εξερευνώ νέους τόπους

§ Διατροφή

26a 26b
 26c 26d