Δεκέμβριος

 

Συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό του ινστιτούτου Goethe

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού συμμετείχαν στον διαγωνισμό Δημιουργικότητας που διοργάνωσε το ινστιτούτο Goethe με αφορμή την 200ή επέτειο από την πρώτη έκδοση συλλογής παραμυθιών των αδερφών Grimm, με συγγραφή ενός δικού τους παραμυθιού στα Γερμανικά, που το εικονογράφησαν με την παιδική τους φαντασία.


 

 

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Γυμνασίου

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης παρουσίασαν με PowerPoint στο θέατρο του σχολείου τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων στη Γερμανία, με τη συνοδεία χορωδίας από μαθητές της Β΄ Τάξης, που τραγούδησαν κλασικά γερμανικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Οι μαθητές της Α΄ Τάξης ζωγράφισαν και κατασκεύασαν κάρτες με χριστουγεννιάτικες ευχές στα Γερμανικά και στόλισαν ταμπλό, συμβάλλοντας έτσι στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

 

01

 

Ιανουάριος

 


Τα παραμύθια των αδερφών Grimm

Το 2012 είναι αφιερωμένο στους αδερφούς Grimm. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την πρώτη έκδοση συλλογής παραμυθιών τους, οι μαθητές της Δ΄ & Ε΄ Δημοτικού επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου και μαζί με τις καθηγήτριές τους διάβασαν και επεξεργάστηκαν τα παραμύθια των αδερφών Grimm ″Die Bremer Stadtmusikanten″ και ″Der Hase und der Igel″.

Στη συνέχεια, με θέμα τους ήρωες του βιβλίου και τις περιπέτειές τους δημιούργησαν τις δικές τους ασκήσεις (σταυρόλεξα, εικονόλεξα, βρες τη λέξη, μάντεψε ποιος). Οι εργασίες που με τόσο κέφι και όρεξη ετοίμασαν οι μαθητές αναρτήθηκαν σε ταμπλό τού Σχολείου.

 

 02



 
Γνωριμία με τη Γερμανία

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού παρουσίασαν με PowerPoint τα δύο νοτιότερα κρατίδια της Γερμανίας: Βαυαρία και Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αναφέρθηκαν στα σημαντικότερα αξιοθέατα, στο φυσικό περιβάλλον, στις διατροφικές συνήθειες και σε σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις περιοχές αυτές.

 
03

 

Μάρτιος

 

 
Γερμανικός Κινηματογράφος

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν προβολή της ταινίας Το Κύμα. Ακολούθησε συζήτηση πάνω στις θεματικές που προσεγγίζει η ταινία: ανθρώπινη συμπεριφορά, χειραγώγηση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα.


 

       

Απρίλιος

 

 
Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου συμμετείχαν σε αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο. Παρουσίασαν με PowerPoint τη ζωή και το έργο της μεταφράστριας των ποιημάτων του Ισιδώρας Rosenthal-Καμαρινέα και απήγγειλαν ποιήματά του, που οι ίδιοι είχαν μεταφράσει στα Γερμανικά.

 

06  05

04
 

 
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Οι μαθητές του Δημοτικού συμμετείχαν στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου παρουσιάζοντας εργασίες, που είχαν ως βασικό άξονα τα δημοφιλή παραμύθια των αδερφών Grimm. Ζωγράφισαν αγαπημένους ήρωες των παραμυθιών, ασχολήθηκαν με ατομικά κολλάζ, σχημάτισαν προτάσεις βασισμένες στις γνώσεις τους και παρουσίασαν εργασίες σε μορφή λευκωμάτων. Με αυτό τον δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο συνειδητοποίησαν ότι πολλά από τα ήδη γνωστά τους παραμύθια είναι δημιούργημα των αδερφών Grimm.

 
09

       
   

Διαθεματικές προσεγγίσεις

Οι μαθητές συμμετείχαν με τραγούδια, απαγγελίες, ανάγνωση βιβλίου, ταμπλό και εργασίες στα παρακάτω Διαθεματικά:
 

 
Γνωριμία με τους αδερφούς Grimm

Οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, θέλοντας να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο των αδελφών Grimm, συνέλεξαν πληροφορίες από το διαδίκτυο, τις παρουσίασαν με PowerPoint στους συμμαθητές τους και έπαιξαν κάνοντας quiz πάνω στις γνώσεις τους.

 
 

 
Γερμανοί Νομπελίστες

Στο πλαίσιο παρουσίασης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο μάθημα της Ξένης Γλώσσας οι μαθητές του Λυκείου παρουσίασαν στα Γερμανικά εργασία τους με θέμα Γερμανοί Νομπελίστες″.

 

 
Ιούνιος

 

 
Δραματοποίηση

Οι μαθητές της Δ΄& Ε΄ Δημοτικού δραματοποίησαν στην τάξη τα παραμύθια των αδερφών Grimm, που διάβασαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

07
 

 
Το Γερμανικό τμήμα πάει... Ευρωκοινοβούλιο

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού απηύθυναν βιντεοσκοπημένες ερωτήσεις στον ευρωβουλευτή κ. Κ. Πουπάκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωκοινοβούλιο, τη θέση της Ελλάδας και της Γερμανίας στην Ευρώπη και τη σημασία των ξένων γλωσσών στην ζωή μας.

Ο ευρωβουλευτής απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έτσι δημιουργήθηκε ένα DVD με τις ερωτήσεις των παιδιών και τις απαντήσεις τού ευρωβουλευτή, αντίτυπα του οποίου μοιράστηκαν στους μαθητές για να θυμούνται αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Μέσα από τις ερωταποκρίσεις τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών για τη ζωή μας.

 

10