Σεπτέμβριος

 

Υποδοχή των μικρών μαθητών μας

Σύμφωνα με το γερμανικό έθιμο υποδέχτηκαν τους μαθητές της Γ’ τάξης Δημοτικού οι καθηγήτριές τους: το περίφημο σχολικό χωνί (Schultüte), πολύχρωμο και γεμάτο σχολικά είδη και γλυκίσματα ήταν ένα γλυκό καλωσόρισμα για ένα ευχάριστο ξεκίνημα με τη γερμανική γλώσσα.

01

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου) οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού έλαβαν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την εκμάθηση ξένων γλωσσών: Έμαθαν ονομασίες ευρωπαϊκών χωρών και ζωγράφισαν τις σημαίες τους, τραγούδησαν παραδοσιακά παιδικά τραγούδια, κατασκεύασαν ταμπλό με παροιμίες στα γερμανικά και τα ελληνικά, έλαβαν μέρος σε Quiz γνώσεων με θεματολογία σχετική με την ημέρα, γνώρισαν χαρακτηριστικές συνταγές ευρωπαϊκών χωρών και έπαιξαν παιχνίδια της αυλής, που παίζονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν επιπλέον σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Goethe, όπου είχαν την ευκαιρία να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να κατασκευάσουν κονκάρδες και να χορέψουν γερμανικά τραγούδια.

02  03

 

Νοέμβριος

Πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 οι μαθητές της Στ’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με τους μαθητές της Β’ τάξης Γυμνασίου και έπαιξαν ένα πρωτότυπο τρίγλωσσο κυνήγι θησαυρού: οκτώ μικρές ομάδες, αποτελούμενες από μαθητές και των δύο τάξεων κυνήγησαν τον πολυπόθητο θησαυρό (ένα κασελάκι με σοκολατένια νομίσματα) στις αίθουσες, στους διαδρόμους, στην αυλή και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου. Σε κάθε σταθμό οι ομάδες έρχονταν αντιμέτωπες με τρείς γλωσσικές ή πολιτισμικές δοκιμασίες – μία στην αγγλική, μία στη γαλλική και μία στη γερμανική γλώσσα.

Η πολιτισμική και ψυχαγωγική αυτή δραστηριότητα υπενθύμισε στους συμμετέχοντες την αξία της  πολυγλωσσίας.

04

Η γιορτή του Αγίου Μαρτίνου

Για τη ζωή και το έργο του Αγίου Μαρτίνου καθώς και για την παραδοσιακή γιορτή των φαναριών, που αναβιώνει κάθε χρόνο προς τιμή του στις 11 Νοεμβρίου, ενημερώθηκαν οι μαθητές του Δημοτικού. Οι μαθητές των Γ’ και Δ’ τάξεων κατασκεύασαν φαναράκια, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και ζωγράφισαν εμπνεόμενοι από τα έθιμα της ημέρας. Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης επεξεργάστηκαν κείμενο με Quiz σχετικά με τον τρόπο εορτασμού της ημέρας αυτής.

05

 

Δεκέμβριος

Τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ

Στο πλαίσιο του έτους Γκριμ οι μαθητές της Γ’ τάξης Δημοτικού ζωγράφισαν φιγούρες από τα παραμύθια τους, μάντεψαν και έμαθαν τα ονόματά τους στα Γερμανικά. Οι μαθητές της Στ’ τάξης διάβασαν το παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ», επεξεργάστηκαν φύλλα εργασίας με στόχο την καλύτερη κατανόηση του παραμυθιού και πήραν πληροφορίες για το έργο των αδερφών Γκριμ και τη σημασία της καταγραφής των παραμυθιών αυτών. Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι έγινε αναφορά στους συμβολισμούς, στις αλήθειες και τα διδάγματα που υπάρχουν σε όλα τα παραμύθια και είναι κρυμμένες πίσω από τα σύμβολα και τις εικόνες.

06

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Οι μαθητές του Δημοτικού γνώρισαν παραδοσιακά γερμανικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Διάβασαν την ιστορία του Αγίου Νικολάου, κατασκεύασαν Adventskalender, έμαθαν και τραγούδησαν γερμανικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, έστειλαν γράμματα στον Αϊ-Βασίλη στόλισαν ταμπλό με γερμανικές χριστουγεννιάτικες ευχές, οργάνωσαν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με γερμανικά παραδοσιακά γλυκά, τα περισσότερα φτιαγμένα από τους ίδιους και αναβίωσαν το έθιμο της ανταλλαγής των δώρων.

07  09  08

Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων στολιδιών

Στο «Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων στολιδιών» του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe συμμετείχαν οι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν διάφορες χειροτεχνίες σε ομάδες και να πάρουν μια γεύση από την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών.

10a  10b

 

Φεβρουάριος

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Goethe

Οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού παρακολούθησαν εκδήλωση στο Ινστιτούτο Goethe, η οποία περιελάμβανε ανάγνωση παραμυθιών των αδερφών Γκριμ στη γερμανική και ελληνική γλώσσα. Μετά την αφήγηση των παραμυθιών τα παιδιά διασκέδασαν στο φουαγιέ του Ινστιτούτου Goethe με εκπαιδευτικά-διαδραστικά παιχνίδια ολοκληρώνοντας έτσι την περιήγησή τους στον υπέροχο κόσμο των παραμυθιών.

11  13  12

Καρναβάλι στη Γερμανία

Οι μαθητές της Ε’ τάξης Δημοτικού γνώρισαν τα αποκριάτικα έθιμα της Γερμανίας, κατασκεύασαν μάσκες, έλυσαν σταυρόλεξα και έπαιξαν μεταμφιεσμένοι μικρά σκετσάκια.

14

Μια αγκαλιά για όλους

Στο πλαίσιο του διαθεματικού «Μια Αγκαλιά για όλους» οι μαθητές της Ε’ τάξης εκπόνησαν εργασίες με θέμα το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση, την υγεία, την ισότητα και τη χαρά της ζωής. Στις εργασίες τους, οι οποίες αναρτήθηκαν σε ταμπλό, οι μαθητές παρουσίασαν γερμανούς αθλητές των Special Olympics αλλά και το διάσημο συνθέτη Ludwig van Beethoven, του οποίου η αναπηρία δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στη δημιουργία.

15

 

Μάρτιος

Κινηματογραφημένα παραμύθια των αδερφών Γκριμ

Οι μαθητές Δημοτικού  παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια Μαρτίου και Απριλίου προβολές  των κινηματογραφημένων παραμυθιών των αδερφών Γκριμ «Ο γενναίος ραφτάκος», Η ωραία κοιμωμένη», «Τραπεζάκι στρώσου» και «Ο παπουτσωμένος γάτος». Μετά την προβολή οι μαθητές επεξεργάστηκαν φυλλάδιο εργασίας σχετικό με την αντίστοιχη ταινία που παρακολούθησαν, με σκοπό την εξάσκηση του λεξιλογίου και την κατανόηση των μηνυμάτων του παραμυθιού.

16

Το Λύκειο γνωρίζει τον Μπέρτολτ Μπρεχτ

Οι μαθητές της Α’  τάξης Λυκείου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάτι» του Μπέρτολτ Μπρεχτ στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα να γνωρίσουν τους προβληματισμούς του και να συνομιλήσουν με τους συντελεστές της παράστασης.

17  18

Στο γερμανικό εστιατόριο „Die drei Könige

Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «Η υψηλή γαλλική γαστρονομία συναντά την γερμανική παραδοσιακή κουζίνα» οι μαθητές της B  τάξης του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού επισκέφθηκαν το γερμανικό εστιατόριο Die drei Könige“, δοκίμασαν χαρακτηριστικά παραδοσιακά γερμανικά πιάτα, αναγνώρισαν τα παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία από καιρό μελετούσαν και απόλαυσαν τη φιλόξενη αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

19

 


Απρίλιος

Πασχαλινά έθιμα της Γερμανίας

Οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού ενημερώθηκαν για τα πασχαλινά έθιμα στη Γερμανία, διάβασαν το μικρό βιβλιαράκι „Der Hase und der Igel“, δραματοποίησαν μικρές σκηνές, αντάλλαξαν με τους συμμαθητές τους και έλυσαν διαδραστικές ασκήσεις που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι και τραγούδησαν παραδοσιακά πασχαλινά παιδικά τραγούδια.

20

Ο λαγός του Πάσχα

Οι μαθητές της Γ’, Δ’ και Ε’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Πάτρας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το έθιμο του λαγού, που φέρνει στα παιδιά τα αυγά, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Αφού βρήκαν τα κρυμμένα αυγά στον προαύλιο χώρο του σχολείου, τα έβαψαν με χαρούμενα χρώματα σύμφωνα με το γερμανικό έθιμο.

21  22

 


Μάιος

H Ευρώπη κι εγώ

Ο μαθητής της Στ΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε από το Ινστιτούτο Goethe με έπαινο συμμετοχής στο Διαγωνισμό Δημιουργικότητας 2012-13 με θέμα «Η Ευρώπη κι εγώ» για την παρουσίαση των ιδεών του σε τρίλεπτο βίντεο στη γερμανική γλώσσα με αφορμή το θέμα του διαγωνισμού.

23

Project για την Ευρώπη

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του  Γ΄ Αρσακείου Δημοτικού Εκάλης συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Η Ευρώπη κι εγώ» που οργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε και η Γερμανική Πρεσβεία, υποβάλλοντας στο Γερμανό ευρωβουλευτή  Manfred Weber ερωτήσεις σχετικά με θέματα που αφορούν  την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της, αφού πρώτα έκαναν έρευνα στο διαδίκτυο.

24

Καλλιτέχνες του 21ου αιώνα

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της ΣΤ΄ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα εικαστικά, απέδωσαν με ξεχωριστό τρόπο το γερμανικό παραμύθι „Die Bremer Stadtmusikanten“, δημιουργώντας ένα video animation με επιρροές από τη δουλειά της σύγχρονης Αμερικανίδας εικαστικού Kara Walker. Δραματοποίησαν το παραμύθι στη γερμανική γλώσσα χρησιμοποιώντας φιγούρες από χαρτόνι που είχαν προηγουμένως κατασκευάσει. Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε στη γκαλερί Tin T.

25

Γερμανοί αρχιτέκτονες & Νεοκλασικισμός

Oι μαθητές του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων Δημοτικών Ψυχικού επισκέφθηκαν το Νομισματικό Μουσείο, ξεναγήθηκαν στους χώρους του και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη ζωή και το έργο του πρώτου ιδιοκτήτη του κτιρίου και ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήμαν καθώς και του σημαντικού αρχιτέκτονα και κατασκευαστή του κτηρίου Ερνέστου Τσίλλερ. Προηγήθηκε παρουσίαση με θέμα «Γερμανοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα του 19ου αιώνα», όπου οι μαθητές πήραν πληροφορίες για το Νεοκλασικισμό και γνώρισαν γερμανούς εκπροσώπους του και χαρακτηριστικά έργα τους στην Γερμανία και στην Ελλάδα.

26  27

 


Ιούνιος

Schöne Ferien

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του  A΄ Δημοτικού εύχονται «Καλές Διακοπές» και με την επίσκεψή τους στη βιβλιοθήκη των Σχολείων μας, από όπου δανείστηκαν και επεξεργάστηκαν γερμανικά βιβλία, μας υπενθυμίζουν πως ένα καλό βιβλίο αποτελεί πολύτιμη συντροφιά και στις διακοπές. Ζωγραφιές, περιλήψεις και εντυπώσεις από τα βιβλία που διάβασαν ανήρτησαν σε ταμπλό, το οποίο στόλισαν με ευχές για χαρούμενες καλοκαιρινές διακοπές.

28

 

Διαθεματικές προσεγγίσεις

Οι μαθητές συμμετείχαν με τραγούδια, απαγγελίες, ανάγνωση βιβλίων, παιχνίδια, ταμπλό και εργασίες στα παρακάτω Διαθεματικά:

 

§  Μια αγκαλιά για όλους

§  Ήλιος, αέναη πηγή ενέργειας

§  Η διατροφή στο Βυζάντιο

§  Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην Ελλάδα

§  Ειρήνη

§  Το ρολόι του χρόνου

§  Γερμανική μυθολογία