Σεπτέμβριος

 

Ένα γερμανικό σχολικό καλωσόρισμα

Τους μαθητές της Γ’ τάξης Δημοτικού καλωσόρισαν οι καθηγήτριές τους σύμφωνα με το γερμανικό έθιμο: Tα πολύχρωμα χωνιά (Schultüten), γεμάτα με σχολικά είδη και γλυκίσματα, έδωσαν χαρά στους μικρούς μας και έκαναν ιδιαίτερα ευχάριστη την πρώτη επαφή τους με γερμανική γλώσσα.

01aSep Schultuete 01b
01c

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου) οι καθηγήτριες του Γερμανικού τμήματος ευαισθητοποίησαν δημιουργικά τους μαθητές τους μέσα από ομαδικές ομιλίες, εργασίες και παιχνίδια: Στη Γ΄ τάξη οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν ταμπλό με εκφράσεις χαιρετισμού σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Στη Δ΄ τάξη  τραγούδησαν το παραδοσιακό γερμανικό παιδικό τραγούδι “Hänschen klein και έμαθαν την ιστορία του μικρού Χανς που ταξιδεύει  στον κόσμο θέλοντας να γνωρίσει καινούργια πράγματα. Οι μαθητές της Ε΄ τάξης ασχολήθηκαν με παροιμίες στη γερμανική γλώσσα και αποτύπωσαν το νόημά τους σε ζωγραφιές, ενώ  η Στ΄ τάξη έλαβε  μέρος σε διαγωνισμό ερωτήσεων του Ινστιτούτου Goethe και Quiz μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας του σχολείου μας.

02aSep EurTagSprachen 02b

Δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετείχαν και φέτος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Goethe, όπου είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε Quiz γνώσεων, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια , να κατασκευάσουν κονκάρδες , να χορέψουν γερμανικά τραγούδια με το αλεξίπτωτο του Glossomobil, να γευθούν γερμανικές λιχουδιές και να πάρουν αναμνηστικά ενθύμια.

Σε επόμενη μέρα οι καθηγήτριες και των τριών ξένων γλωσσών οργάνωσαν δραστηριότητες, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν τη ξένη γλώσσα σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες, να διασκεδάσουν και να γευθούν παραδοσιακές συνταγές της κάθε χώρας.

02c  02d

 

Οκτώβριος

 

Παγκόσμια Ημέρα των ζώων

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των ζώων (4 Οκτωβρίου) οι μικροί μας μαθητές (Γ΄ τάξη), που μόλις είχαν διδαχθεί το γερμανικό Αλφάβητο, κατασκεύασαν ένα εντυπωσιακό σουπλά ζωγραφίζοντας ένα ζωάκι για κάθε γράμμα, έπαιξαν παντομίμα και χρησιμοποιώντας το διδαγμένο λεξιλόγιο συμμετείχαν σε παιχνίδι με σκοπό την εκμάθησή του με ευχάριστο τρόπο.

03Okt Tiertag

 

Νοέμβριος

 

Γνωριμία με γερμανόφωνες πόλεις

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, συμβαδίζοντας με την ύλη του βιβλίου τους, φιλοτέχνησαν ταμπλό και παρουσίασαν άλλες συμμαθητές τους πληροφορίες και φωτογραφίες των γνωστότερων γερμανόφωνων μεγαλουπόλεων, όπως το Βερολίνο, το Μόναχο, η Βιέννη, η Ζυρίχη, η Κολονία και άλλες, με σκοπό να γνωρίσουν σε ποιες χώρες και πόλεις μιλιέται η γλώσσα που μαθαίνουν.

04Nov poleis_Germ

Ανακύκλωση και τέχνη

Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως κολιέ από κουμπιά, καράβι από τενεκεδένιο κουτί, καπέλο από χαρτί, φιλοτέχνησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης με αφορμή αναφορά στο διδακτικό τους βιβλίο. Οι μαθητές έμαθαν το αντίστοιχο λεξιλόγιο και παρουσίασαν τις κατασκευές τους στην τάξη.

05Nov recycling

Κυνήγι θησαυρού

Στο κυνήγι θησαυρού που διοργάνωσαν οι καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών του Αρσακείου Γυμνασίου και Δημοτικού Θεσσαλονίκης έλαβε μέρος το Γερμανικό τμήμα. Οι μαθητές της Στ΄ τάξης Δημοτικού και Β΄ τάξης Γυμνασίου συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο κυνήγι του θησαυρού στους χώρους του Γυμνασίου, ενώ συγχρόνως έρχονταν αντιμέτωποι με πολιτισμικές ερωτήσεις-δοκιμασίες. Η τρίγλωσση αυτή δραστηριότητα είχε σκοπό να υπενθυμίσει στα παιδιά την σπουδαιότητα της εκμάθησης των ξένων γλωσσών.

06Nov thisavros

Laterne, Laterne

Με αφορμή το έθιμο της γιορτής των φαναριών (Laternenfest), που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου προς τιμή του Αγίου Μαρτίνου, οι μαθητές των τάξεων Γ΄, Δ΄ και Ε΄ ενημερώθηκαν για τη ζωή και τη δράση του, επεξεργάστηκαν φύλλο εργασίας σχετικά με τον παραδοσιακό εορτασμό της ημέρας αυτής, κατασκεύασαν φαναράκια και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, που ακούει κανείς σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες το βράδυ της γιορτής του Αγ. Μαρτίνου από παιδιά που τα τραγουδούν καθώς περιφέρονται με τα φαναράκια τους στους δρόμους χωριών και πόλεων.

07aNov AgMartin 07b 07c

Παιχνίδι πολυγλωσσίας

Στο πλαίσιο τού εορτασμού των 50 χρόνων της γαλλογερμανικής φιλίας, οι μαθητές τού Γαλλικού και τού Γερμανικού τμήματος της A΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο παιχνίδι Πολυγλωσσίας. Αφού προηγήθηκε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία των δύο αυτών χωρών, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων, διατυπωμένες στα Γαλλικά και στα Γερμανικά αντίστοιχα. Τα παιδιά συνεργάστηκαν σε κλίμα ενθουσιασμού. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα που κατάφερε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

08Nov Polyglwsia

 

Δεκέμβριος

 

Μαθηματικά… χειροπιαστά

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν διαδραστική έκθεση που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Goethe και σχεδιάστηκε από το μουσείο „Mathematikum“ της πόλης Gießen της Γερμανίας. Σκοπός της έκθεσης ήταν να φέρει τους μαθητές με βιωματικό τρόπο, μέσα από την εξερεύνηση και το παιχνίδι, σε επαφή με τη θαυμαστή επιστήμη των Μαθηματικών και να δείξει τη δυνατότητα συνδυασμού των Μαθηματικών με το μάθημα της Γερμανικής γλώσσας. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν φυλλάδια,  πειραματίστηκαν, ανακάλυψαν, έδωσαν λύση σε γρίφους και έμαθαν λεξιλόγιο μαθηματικών στα Γερμανικά.

09aDez Mathematikum 09b 09c

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning „Feste und Festliche Gerichte“

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Γιορτές και γιορτινά εδέσματα». Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους νέους από άλλα κράτη της Ευρώπης, που μαθαίνουν και αυτοί την Γερμανική ως Β΄ ξένη γλώσσα. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους οι μαθητές συνέταξαν εργασίες, δημιούργησαν ηλεκτρονική αφίσα, διαδικτυακό τόπο, ψηφιακές παρουσιάσεις, αντάλλαξαν mail και παρουσίασαν στους μαθητές της συνεργαζόμενης τάξης επιλεγμένα έθιμα και παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στη γερμανική γλώσσα. Η Εθνική Υπηρεσία του eTwinning χορήγησε στο πρόγραμμα αυτό Ετικέτα eTwinning.

10aDez etwinningFeste 10b

10c

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning Meine Welt 2013-14“

Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Α΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Ο κόσμος μου 2013-14», το οποίο εκπόνησαν 13 σχολεία από 8 ευρωπαϊκά κράτη. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους και τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων οι μαθητές μας επικοινώνησαν στη γερμανική γλώσσα με συνομήλικους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω γραπτών αλλά και ηχογραφημένων εργασιών τους, δημιούργησαν μικρά προσωπικά πορτραίτα και ψηφιακούς τοίχους όπου ανάρτησαν εργασίες τους.

11aDez etwinningMeineWelt 11b

Γράμματα στο Schnecki

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπως και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μικροί μας μαθητές έγραφαν με χαρά γράμματα στο μικρό φίλο τους και ήρωα του βιβλίου της  Γ ΄ τάξη Δημοτικού, το σαλιγκαράκι Schnecki.

12aDez Schnecki 12b

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Στο πλαίσιο της γνωριμίας με τα γερμανικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα οι μαθητές διάβασαν την ιστορία του Αγίου Νικολάου, έγραψαν γράμμα στον Αϊ-Βασίλη, φιλοτέχνησαν γιορτινές κάρτες, έμαθαν ευχές στα Γερμανικά και τραγούδησαν γερμανικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μια ομάδα μαθητών έλαβε μέρος στο διαθεματικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα στην ελληνική λογοτεχνία» όπου με αφορμή τη σύγκριση του τρόπου εορτασμού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν Γερμανικά έθιμα: κατασκεύασαν  το παραδοσιακό ημερολόγιο «Adventskalender» και συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην παρασκευή του παραδοσιακού μπισκοτόσπιτου (Lebkuchenhaus) που δεν λείπει από κανένα σπίτι ή βιτρίνα στις χριστουγεννιάτικες αγορές.

13aDez Christougenniatika 13b 13c 13d

Μουσικό ταξίδι στη Χριστουγεννιάτικη Βιέννη

Οι μαθητές τού Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων Λυκείων Ψυχικού απόλαυσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ένα μουσικό ταξίδι στη χριστουγεννιάτικη Βιέννη με ξεναγούς τούς μουσικούς της ορχήστρας δωματίου Johann Strauss Ensemble. Η χορευτική και μελωδική μουσική της οικογένειας Strauss καθώς και ο ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας τού σολίστ και συγχρόνως διευθυντή της ορχήστρας με το κοινό, όπως ακριβώς απαιτεί η βιεννέζικη παράδοση, προσέφεραν μια γεύση από τις χριστουγεννιάτικες συναυλίες στη Βιέννη, όπου οι θεατές συμμετέχουν ενεργά, τραγουδώντας, χειροκροτώντας ρυθμικά, ακόμα και χορεύοντας τα βαλς, τις πόλκες και τους λαϊκούς χορούς της βιεννέζικης μουσικής παράδοσης.

14Dez MousikoTaxidi

 

Ιανουάριος

 

Ημέρα γερμανικού κινηματογράφου

Οι μαθητές όλων των τάξεων του Γερμανικού τμήματος μεταφέρθηκαν για λίγο στο μαγευτικό κόσμο των παραμυθιών απολαμβάνοντας την κινηματογραφική απόδοση του γνωστού παραμυθιού των αδερφών Γκριμ «Η ωραία κοιμωμένη» στη γερμανική γλώσσα. Οι μαθητές κατασκεύασαν ταμπλό με πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με τη ζωή και το έργο των αδερφών Γκριμ, συζήτησαν για τους συμβολισμούς των παραμυθιών και έμαθαν σχετικό λεξιλόγιο. Η προβολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe με σκοπό την επαφή των μαθητών με το γερμανικό πολιτισμό και σημαντικούς εκπροσώπους του, καθώς και την εξοικείωσή τους με ακούσματα της γερμανικής γλώσσας εκτός σχολικής τάξης.

15aJan Kinotag 15b 15c 15dGI Logo

 

Φεβρουάριος

 

Διαγωνισμός Δημιουργικότητας

Τι θα γινόταν αλήθεια αν μπορούσαμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα; Στον κόσμο της φαντασίας όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Έτσι οι μαθητές τού Γερμανικού τμήματος της Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τη δική τους ιστορία σε μορφή κόμικς. Αφορμή ήταν ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Δημιουργικότητας τού Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe με θέμα «Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα». Οι μαθητές, με την βοήθεια ειδικού προγράμματος, σχεδίασαν, ζωγράφισαν και εκτύπωσαν τη δική τους ιστορία κόμικς στα Γερμανικά, αφήνοντας την φαντασία τους ελεύθερη.

16Feb Dhmiourgikotia

Το Καρναβάλι της Κολωνίας

Τα αποκριάτικα έθιμα για το Καρναβάλι, «την Πέμπτη εποχή του χρόνου» όπως το ονομάζουν στη Γερμανία γνώρισαν οι μαθητές του Δημοτικού: φιλοτέχνησαν ταμπλό, μεταμφιέστηκαν σε ζωάκια φορώντας μάσκες, παρακολούθησαν παρουσίαση με τα σημαντικότερα έθιμα του Καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας, επεξεργάστηκαν φυλλάδιο και έμαθαν το αντίστοιχο λεξιλόγιο.

17aFeb Karneval 17b

Φιλαναγνωσία

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος του Αρσακείου Δημοτικού Πατρών διάβασαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Σχολείου το γνωστό παραμύθι των αδερφών Γκριμ „Die Bremer Stadtmusikanten“ και δραματοποίησαν κάποιες σκηνές. Νωρίτερα παρακολούθησαν παρουσίαση της ζωής των αδερφών Γκριμ από τον Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης.


18aFeb Filanagnwsia
 18b 18c

 

Μάρτιος

 

 

Mein Haus

Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού έμαθαν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο και με αφορμή αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου τους, τα μέρη του σπιτιού στα Γερμανικά: κατασκεύασαν σπιτάκια και σηματοδότησαν τους χώρους με τις λέξεις που έμαθαν στην τάξη.

19aMaerz Haus 19b

       

 

Απρίλιος

 

 

3ο Μαθητικό Παναρσακειακό Συνέδριο

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος του Β΄ Γυμνασίου Ψυχικού συμμετείχαν στο 3ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με το θέμα «Ο μεταφρασμένος Καβάφης στη γερμανική γλώσσα και η απήχηση του έργου του». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους συναντήθηκαν με τον Καθηγητή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Γ. Κεντρωτή και με τη βοήθεια των καθηγητριών τους κατανόησαν τον τρόπο προσέγγισης ενός ξενόγλωσσου ποιήματος, ώστε να αποδοθούν στη μετάφρασή του όσο το δυνατό πιο πιστά το ύφος, τα συναισθήματα και οι έννοιές του. Διαπίστωσαν τις δυσκολίες της απόδοσης του Καβάφη σε ξένη γλώσσα, ανέδειξαν όμως και τη δύναμη του καβαφικού λόγου που ξεπερνά τα εμπόδια της γλώσσας και συγκινεί σχεδόν εξίσου τον έλληνα και ξένο αναγνώστη του.

20a Kavafis_Psychikou 20b

 

3ο Μαθητικό Παναρσακειακό Συνέδριο

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος του Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 3ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με το θέμα «Καβάφης και ξένη λογοτεχνία». Σε συνεργασία με μαθητές των άλλων ξενόγλωσσων τμημάτων καθώς και με μαθητές της Β΄ Λυκείου αναζήτησαν τη σχέση του Καβάφη με ξένους λογοτέχνες. Μελέτησαν την επιρροή που άσκησε ο Έλληνας ποιητής στο έργο τους, αλλά και τις επιρροές που δέχτηκε από αυτούς. Ως αποτέλεσμα της έρευνας αυτής παρουσίασαν δραματοποιήσεις και απαγγελίες ποιημάτων. Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος δραματοποίησαν το ποίημα «Λοεγκρίν»  και παρουσίασαν απαγγελία του ποιήματος «Υποψία» - δύο ποιήματα που ο Καβάφης εμπνεύστηκε από την όπερα του Richard Wagner Lohengrin“. Επίσης παρουσιάστηκαν απαγγελίες ποιημάτων του Bertolt Brecht και του Αυστριακού ποιητή Michael Guttenbrunner όπου παρατηρείται ότι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από καβαφικά ποιήματα.

21a Kavafis_Thessalonikhs 21b 21c

 

Internationaler Kinderbuchtag

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου οι μαθητές των Δ΄  και Στ΄ τάξεων Δημοτικού παρακολούθησαν την κινηματογραφική απόδοση του παραμυθιού των αδερφών Grimm «Τραπεζάκι στρώσου» και στη συνέχεια έλυσαν ασκήσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του σχολείου με θέματα από την ταινία και τη ζωή των αδερφών Grimm.

22April InternationalerKinderbuchtag

 

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Με αφορμή το απόσπασμα του σχολικού βιβλίου των κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας «Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» οι μαθητές της Β' τάξης του Γερμανικού τμήματος του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών έκαναν αφιέρωμα στη γερμανική γλώσσα σχετικά με τη ζωή της Γερμανοεβραίας  Anne Frank που έζησε με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία της νεαρής συγγραφέως συγκίνησε τους μαθητές που προσεγγίζοντας τις συνθήκες ζωής της συζήτησαν και για τις συνέπειες του Ναζισμού.

23Apr Anna Frank

 

Πασχαλινά γερμανικά έθιμα

Οι μαθητές της Α΄ τάξης τού Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης παρουσίασαν project με θέμα «Πασχαλινά έθιμα στη Γερμανία» στους συμμαθητές τους του γαλλικού τμήματος σχετικά με τα πασχαλινά έθιμα στη Γερμανία. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών για τα έθιμα των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές τού γερμανικού και τού γαλλικού τμήματος γνώρισαν το γερμανικό πασχαλινό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο ο Osterhase (ο πασχαλινός λαγός) κρύβει πασχαλινά αυγά που τα παιδιά προσπαθούν να βρουν. Οι μαθητές τήρησαν το έθιμο ψάχνοντας αβγά στην αυλή τού Σχολείου τα οποία είχαν κρύψει νωρίτερα οι συμμαθητές τους.

24aApr Pasxalina 24b

       

 

Μάιος

 

 

Ανάγνωση γερμανικού βιβλίου

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη των Αρσακείων Σχολείων με σκοπό την ανάγνωση εξωσχολικού βιβλίου με ένα πιο ελεύθερο και χαρούμενο τρόπο, πράγμα που ευχαριστεί και δίνει κίνητρο στους μικρούς μαθητές. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους οι μαθητές διάβασαν και επεξεργάστηκαν το λογοτεχνικό βιβλίο „Die Bremer Stadtmusikanten προσπαθώντας να μάθουν να κατανοούν ένα κείμενο με άγνωστες λέξεις. Κάθε μαθητής προσπάθησε να αποδώσει το κείμενο που του αντιστοιχούσε, τόσο μεταφραστικά όσο και θεατρικά, καθώς έπρεπε να το παρουσιάσει στους υπόλοιπους συμμαθητές του.

25aMai Anagnwsh 25b

 

Γερμανοί πρωτοπόροι κατασκευαστές αυτοκινήτων

Οι μαθητές του Γερμανικού τμήματος της Ε΄ τάξης των Αρσακείων- Τοσιτσείων Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης, επισκέφθηκαν το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, με αφορμή αναφορά του διδακτικού βιβλίου τους σε πρωτοπόρους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως οι Daimler, Benz και Porsche. Νωρίτερα συνέλεξαν πληροφορίες, έκαναν εργασίες, κατασκεύασαν ταμπλό και παρακολούθησαν παρουσίαση της γενέτειράς τους κρατιδίου Baden-Württemberg, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο μουσείο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά εκθέματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης και να πληροφορηθούν για την ιστορία του αυτοκινήτου. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο παιχνίδι «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση στο σχολείο του προγράμματος F1 in schools από τους μαθητές και τις μαθήτριες των ομάδων των Λυκείων μας,Scironαπό το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Εκάλης, Bolts of Lightning από το Αρσάκειο Ψυχικού. Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τα στάδια κατασκευής ενός μοντέλου αυτοκινήτου Formula 1.

 

26aMai MouseioAytokinhtou 26b 26c

26d

 

Muttertag

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του  Β΄ Αρσακείου Δημοτικού Ψυχικού γιόρτασαν στο μάθημα των Γερμανικών την ημέρα της Μητέρας. Ζωγράφισαν κάρτες και έγραψαν ευχές για να τις παραδώσουν στις μητέρες τους την ημέρα της γιορτής, εκφράζοντάς τους έτσι την αγάπη τους και στη γερμανική γλώσσα που την φωτεινή χρονιά ξεκίνησαν να μαθαίνουν.

27Mai Muttertag

     

 

Ιούνιος

 

 

Γερμανοί αρχιτέκτονες & Νεοκλασικισμός

Oι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Γερμανικού τμήματος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Δημοτικών Ψυχικού και Εκάλης επισκέφθηκαν το Νομισματικό Μουσείο. Αφορμή ήταν αναφορά στο μάθημα σε Γερμανούς αρχιτέκτονες που έζησαν και εργάστηκαν στην Αθήνα του 19ου αιώνα και παρουσίαση από την ψηφιακή πλατφόρμα του Σχολείου με θέμα την επίδραση της αρχαίας Ελληνικής αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων στα έργα τους σε Γερμανία και Ελλάδα. Οι μαθητές είχαν την εμπειρία μιας διαδραστικής ξενάγησης στην οποία συμμετείχαν ενεργά. Παράλληλα με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που άκουσαν, κλήθηκαν οι ίδιοι, με την καθοδήγηση και την παρότρυνση της ξεναγού μας, να αναζητήσουν και να παρουσιάσουν, άλλοτε στην ελληνική και άλλοτε στη γερμανική γλώσσα σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, στοιχεία για την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τη ζωή και το έργο των Ερρίκου Σλήμαν και Ερνέστου Τσίλλερ, τα ευρήματα των ανασκαφών στην Τροία που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες, τα αρχαία νομίσματα, τα μέτρα και σταθμά και τους τρόπους συναλλαγής

28aJun NomismatikoMouseio_1 28b 28c 28d

       

 

Διαθεματικές προσεγγίσεις

 

Οι μαθητές συμμετείχαν με τραγούδια, απαγγελίες, ανάγνωση βιβλίων, δραματοποιήσεις, ζωγραφική, κατασκευές, παιχνίδια, ταμπλό και εργασίες στα παρακάτω διαθεματικά-πολιτιστικά προγράμματα:

 

29aElia 29bMaskes